Principalele simptome ale virusului HPV

Una din cele mai des intalnite infectii ale aparatului reproducator, care provoaca o gama larga de afectiuni, atat la femei, cat si la barbati, este infectia cu virusul papiloma uman. Netratat, acest virus poate evolua catre cancerul de col uterin, de exemplu. HPV este un virus foarte contagios, infectia fiind intalnita la peste 80% din persoanele active sexual, cel putin o data in decursul vietii. Un sistem imunitar foarte puternic poate elimina acest virus si poate lupta impotriva acestuia, insa in general, pacientii trebuie sa primeasca tratament de specialitate. Citeste tot

Cervicite (cervicita) – Cauze, factori de risc, simptome, diagnostic, complicatii si tratament

 Cervicite (cervicita) – Cauze, factori de risc, simptome, diagnostic, complicatii si tratamentCervicita – termen care include toate inflamarea colului uterin, este foarte frecventa in patologia clinica. Avand in vedere deteriorarea inflamatorie a vaginului (vaginita), in cele mai multe cazuri, insotita de inflamatie a colului uterin si multi medici prefera termenul de colpita – ceea ce inseamna cervico-vaginale inflamatie a. Prin urmare, colpita reprezinta un motiv de aproximativ o treime din numiri ginecologice. Aproximativ 50% dintre toate femeile au avut o colpita la un moment dat in viata. Potrivit cervicita evolutia poate fi acuta sau cronica.

Citeste tot

Tratament Dispareunia

Intr-o dispareunie, principiile tratamentului sunt urmatoarele :
1) tratarea cauzei locale (cand aceasta este evidenta) ;
2) reechilibrarea neuropsihica a pacientei ;
3) inlaturarea eventualilor factori declansatori ai bolii din partea sotului. Citeste tot

Diagnostic Dispareunie

Diagnosticul nu este intotdeauna usor si inainte de a incepe tratamentul trebuie luata, cu tact, o anamneza cat mai amanuntita bolnavei. Ne intereseaza trecutul patologic genital, starile conflictuale, tulburarile nevrotice sau psihice, psihastenia cu diversele ei fobii. Ne intereseaza, de asemenea, durata raporturilor sexuale, si frecventa lor, prezenta sau nu a orgasmului si a afectivitatii fata de sot.

De asemenea, trebuie specificat sediul durerii, superficial sau profund, de cand a aparut, in ce circumstante etiologice si in ce faza a actului sexual. Dupa o anamneza corecta, cand s-a stabilit o incredere si colaborare intre pacienta si medic, se trece la examenul local al cailor genitale, care se va face cu multa blandete.

Dispareunia – cauze vulvovaginale

Infestarea cu trichomonas (în 41,5% din cazurile studiate de A. Lieveaux) a constituit unica etiologie, dar ea intervine, de asemenea, în asociatie cu alti factori (micoze, atrofie, papilomatoza). În dispareunia determinata de infestarea cu Trichomonas, bolnava mai acuza si leucoree, prurit vulvar si jena la mictiune cu maximum de intensitate postmenstruala. Daca femeia a utilizat înainte de examenul genital sapun sau antiseptice, examenul secretiei trebuie repetat.

Moniliaza vulvovaginala este, de asemenea, o cauza de dispareunie, asociindu-se, uneori, cu alti factori si îndeosebi cu infestarea cu Trichomonas. Dispareunia provocata de moniliaza apare de obicei brutal la finele unui ciclu menstrual sau în urma unui tratament cu antibiotice, efectuat femeii sau partenerului ei. La microscop, se descopera în secretia alba si grasa filamentele micelare. În forma atenuata, moniliaza da o dispareunie superficiala vulvara, sporadica, cu maximum die intensitate premenstruala.

Dispareunia

Ce este dispareunia ?

Dispareunia este orice senzatie dureroasa locala provocata de raporturile sexuale intr-un moment al acuplarii. Frecventa dispareuniei este foarte mare, dar dificil de stabilit din punct de vedere statistic. Dispareunia se poate asocia cu alte stari patologice ca : vaginismul, frigiditatea, dismenoreea, nevralgiile pelviene sau cu obstacole ale cailor genitale.

Daca ne referim la aparitia in timp, exista o dispareunie primitiva (apare de la inceputul vietii sexuale) si o dispareunie secundara (apare dupa o perioada de activitate sexuala normala). Citeste tot

Tratamentul sterilitatii feminine

Tipul si tratamentul sterilitatii feminine

In infectiile generale (cervicite, endometrite, salpingite) se recomanda antibiotice, asociate eventual cu vaccinoterapie. In absenta ovultorie (disfunctie ipofizo-ovariana) se recomanda administrarea de gonadotrofine (cu prudenta la femeile tinere). Modul de administrare (dupa Albeaux-Ferent): gonadotrofine serice in faza preovulatorie (400 u.zi, a 7-a, a 8-a, a 9-a zi si 100 u in a 12-a zi a ciclului), apoi gandotrofine corinoice ( 1000 u/zi in a 12-a, a 15-a si a 18-a zi a ciclului).

Insuficienta progesteronica – cauza a sterilitatii feminine

In insuficienta progesteronica, cu evolutie scurta a corpului galben, se administreaza progesteron (10 mg/zi, de la a 18-a/zi pana in a 23-a zi a ciclului). Se mai recomanda asocierea la tratament a hormonilor tiroidieni (triodotironina) in prima jumatate a ciclului, timp de 15 zile. Citeste tot