Cervicite (cervicita) – Cauze, factori de risc, simptome, diagnostic, complicatii si tratament

 Cervicite (cervicita) – Cauze, factori de risc, simptome, diagnostic, complicatii si tratamentCervicita – termen care include toate inflamarea colului uterin, este foarte frecventa in patologia clinica. Avand in vedere deteriorarea inflamatorie a vaginului (vaginita), in cele mai multe cazuri, insotita de inflamatie a colului uterin si multi medici prefera termenul de colpita – ceea ce inseamna cervico-vaginale inflamatie a. Prin urmare, colpita reprezinta un motiv de aproximativ o treime din numiri ginecologice. Aproximativ 50% dintre toate femeile au avut o colpita la un moment dat in viata. Potrivit cervicita evolutia poate fi acuta sau cronica.

 

Anatomie

 

Colul uterin este partea de sus segmentul inferior uterin, care este vizibil prin vagin. Este o parte importanta a tractului genital, indeplinind mai multe functii, cum ar fi:

Functia menstrual: colul uterin este un canal prin care sangele curge din uter, in primul trimestru, in cazuri de absenta congenitala a colului uterin sau de obstructie sau, sangele menstrual stagneaza in uter.
Functia static: prin situatia sa intre uter si vagin, se mentine o pozitie normala a organelor pelviene
Functiei sexuale: cu o bogata inervatie, col uterin stimuleaza secretia unor hormoni si secretia glandei de col uterin
Functia de fertilizare: secretii ale glandelor endocervicale (glere de col uterin), de compozitia favorizeaza cresterea de sperma
Sarcina: de col uterin este foarte important atat in timpul sarcinii, fiind o bariera intre vagin si uter, de asemenea, in timpul travaliului.
Avand in vedere toate aceste functii, prevenirea si tratarea bolilor de col uterin poate avea numeroase efecte benefice asupra sanatatii femeilor.

Cauzele cervicitei

 

Cauzele de cervicita sunt foarte variabile, cel mai adesea fiind determinate de:

  • Infectia cu Chlamydia trachomatis
  • Infectia cu Trichomonas vaginalis
  • Trichomoniasis asociere cu candidoza
  • Gonorrheae Neisseria (gonoreea)
  • Herpes simplex virus
  • Human Papilloma Virus (HPV)
  • Alte cauze mai putin comune sunt: micoze, sifilis, tuberculoza, Mycoplasma.

 

Factorii de risc cervicite

 

Cervicita aspect este favorizat de urmatorii factori:

  • Cervico-vaginale infectii
  • Traume obstetrica – care apar in timpul nasterii (traumatisme colul uterin)
  • Traumatisme locale secundare la contact sexual, utilizarea tampoanelor interne
  • Dispozitiv intrauterin (DIU)
  • Ectopice defecte congenitale (epiteliul glandular al canalului cervical slipps de pe orificiul extern al colului uterin)
  • Manevre locale: chiuretaj, histeroscopie, etc.

Semne si simptome

 

Principalul simptom al cervicita cronica este leucoreea – o secretie vaginala, constanta, filanta nu foarte abundente, care pot contine uneori canale de sange.Culoarea si aspectul sau variaza in functie de agentul etiologic implicat. De obicei, prezenta de cervicita nu provoca tulburari durere, febra si menstrual si poate evolua ani de zile. Dar, in cazul in care ligamentele care sustin organele pelvine sunt ASLO dureri de inflamate, spate, dismenoree, dispareunie (act sexual dureros), menoragie (menstruatie grele), pot sa apara. Inflamatie locala determina modificari ale mucusului cervical, care pot afecta sperma si ascensiunea lor, ceea ce duce la infertilitate.

Investigatii cervicita si diagnostic

 

Metodele utilizate pentru investigarea boli ale colului uterin sunt:

  • Examenul clinic: examene vaginale, prin care medicul observa modificari patologice si, eventual, de col uterin secretii prezenta la acest nivel
  • Examenul bacteriologic al secretiei cervicale, si, eventual, cultura si sensibilitatea la testul de antibiotice sunt necesare pentru a determina etiologia infectiei.
  • Testul Papanicolau: modificari citologice dezvalui (celulare) de col uterin
  • Colposcopia: o metoda de control a colului uterin cu ajutorul unui instrument optic, care imbunatateste imaginea, numit colposcop, in timpul incercarii colposcopie Lugol se efectueaza, de asemenea, (o solutie se aplica la nivelul mucoasei cervicale)
  • Examen anatomo-patologic: o bucata de mucoasa este luata pentru biopsie de Conizatia sau chiuretaj endocervical (chiuretajul in interiorul canalului cervical).

Diagnostic

Cervicita cronica este suspectat dupa examenul clinic evidentiaza modificari inflamatorii, leziuni ulcerative, deformari sau secretii de la colul uterin. Diagnosticul sigur de cervicita cronica este determinata de colposcopie si un test Papanicolau frotiu. Examinarea Citobacteriologic de secretii este util pentru a detecta etiologia infectiei de col uterin.

Complicatiile cervicite

 

Cervicita poate evolua ani de zile, cu o leucoree mai mult sau mai putin abundente, cu care femeia nu este folosit de multe ori, fara durere, febra, tulburari menstruale sau afectarea vietii sexuale. Uneori, cervicita poate fi complicata de inflamarea organelor pelvine vecine:

  • Inflamatie a ligamentelor care sustin uterul si organele pelvine care pot provoca dureri abdominale, dismenoree, dispareunie, menoragie
  • Salpingita (inflamarea trompa uterina), care pot provoca infertilitate, obstructie tubara secundara a proceselor inflamatorii
  • Cronice, infectii ale tractului urinar.

Inflamatia cronica a colului uterin poate cauza stenoza de col uterin care poate fi urmata de infertilitate.
De asemenea, iritatie cronica poate avea un rol important contribuind la cauzatoare de cancer de col uterin. Cervicita cronica nu este cauza cancer, dar poate favoriza aparitia acestuia. Prin urmare, tratamentul de cervicita cronica poate fi considerata o masura profilactica, in lupta impotriva cancerului de col uterin.

Tratament

 

Tratamentul de cervicita cronica este format din doua etape.Prima etapa consta in tratament medical, care este etiologic, care are scopul de a eradica infectia.Urmatorul pas este folosind o procedura chirurgicala care poate fi una dintre urmatoarele:

  • electrocauterizata
  • crioterapia
  • terapia cu laser
  • excizia Loop
  • conizatia
  • amputarea de col uterin.

Toate aceste metode de a distruge sau de a elimina tesuturile modificate. Este important sa retineti ca simptomele se amelioreaza dupa cateva zile de tratament medical si acest lucru nu coincide cu disparitia de modificari ale tesutului, astfel de tratament trebuie sa fie complete.

 

Tratament medical

 

Tratamentul medical urmareste, in primul rand la eradicarea infectiei, in functie de agentul etiologic si sensibilitatea agentului etiologic gasit rezultatul poate fi un tratament local (cu oua) si, daca este necesar un tratament cu antibiotice sau medicamente antifungice orale. Urmatorul un tratament pentru vindecarea muocasa este recomandat, dar in cele mai multe cazuri nu reuseste sa realizeze remisiune completa a leziunilor, prin urmare, pacientul va necesita un tratament chirurgical.
Doar dupa aproximativ 2 luni dupa eradicarea infectiei si in cazul in care modificarile de col uterin persista, interventia chirurgicala este indicata.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *