Dispareunia

Ce este dispareunia ?

Dispareunia este orice senzatie dureroasa locala provocata de raporturile sexuale intr-un moment al acuplarii. Frecventa dispareuniei este foarte mare, dar dificil de stabilit din punct de vedere statistic. Dispareunia se poate asocia cu alte stari patologice ca : vaginismul, frigiditatea, dismenoreea, nevralgiile pelviene sau cu obstacole ale cailor genitale.

Daca ne referim la aparitia in timp, exista o dispareunie primitiva (apare de la inceputul vietii sexuale) si o dispareunie secundara (apare dupa o perioada de activitate sexuala normala). In dispareunia primitiva se incadreaza si cea care apare la tinerii casatoriti, care mai este numita si dispareunie „de rodaj” si care are caracter patologic numai cand depaseste primele doua luni de Ia casatorie.

Dupa sediul topografic al durerii, Frank ( citat de Binet A., I. Bernard, L. Chastrusse, E. Douay, J. Haertemann, P. Ulrich – Les dyspareunies et les anaphrodisies chez la femme, Expansion Scientifique Francaise, Paris ) deosebeste la femei trei feluri de dispareunie :
1) dispareunii superficiale in 60% din cazuri;
2) dispareunii profunde in 30% ;
3) dispareunii totale, in 10%.

Dispareunia superficiala si dispareunia profunda

Distinctia clasica dintre dispareunia superficiala si cea profunda este oarecum artificiala ; astfel, pe de o parte, o vaginita intensa produce o suferinta (uneori intensa) in toata zona contactului sexual, iar pe de alta parte, o teama de suferinta, chiar cand cauza dispareuniei este profund pelviana, antreneaza o reactie de aparare a muschilor ridicatori si este o cauza de durere la intrarea in vagin.Durerea la contact poate aparea la inceputul raporturilor sexuale, in timpul lor sau imediat dupa raport. Exceptional pot aparea si senzatii dureroase extravaginiale concomitent cu dispareunia.

O femeie consulta numai in mod exceptional pentru dispareunie ; de obicei, ea vine sa consulte pentru leucoree, prurit vulvar, metroragii, dismenoree, dureri pelviene etc. Numai o parte din femeile cu dispareunie izolata ajung sa consulte medicul, si anume atunci cand durerea este intensa si jeneaza mult copulatia. Frank arata in statistica sa ca, dintre femeile care consulta medicul pentru dispareunie, 30% se pling exclusiv de durere, 48% acuza acest semn in cursul altei boli, iar 22% acuza durerea ca un simptom de minima importanta fata de sindromul pentru care consulta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *