Organele genitale feminine

Ovarele

Ovarele, situate in interiorul bazinului, n-au o pozitie absolut fixa si nici aceeasi pozitie la toate femeile. Ele sunt suspendate prin niste ligamente care se pot intinde si atunci pozitia ovarelor este mai joasa. Acestea sunt legate si de alte organe genitale interne – trompele si uterul – ale caror modificari de pozitie le urmeaza, de exemplu in timpul nasterii.

Trompele Uterine

Trompele uterine sunt conducte ce se termina spre ovare cu o parte de forma unei palnii, ai carei pereti au franjuri, numite infundibuli. Acesta capteaza ovulul care a fost expulzat de ovar si-l orienteaza spre orificiul trompei.

Uterul

Uterul, organ musculos, seamana cu o para rasturnata, in afara perioadei de sarcina, este inalt de 8-10 cm, gros de 2,5 cm si larg de maxim 4-5 cm. In timpul sarcinii, greutatea uterului se mareste con­siderabil, de la 100 g la 1 kg. .

Ansamblul trompe-uter este acoperit de un pliu al peritoneului, membrana care captuseate interiorul abdomenului si organele diges­tive care se gasesc aici. Astfel, organele genitale feminine interne  sunt in contact cu organele abdominale, dar raman separate de aces­tea prin fragila membrana peritoneala.
Uterul comunica atat cu trompele uterine, cat si cu vaginul. Extremitatea inferioara a uterului, colul uterin, se continua cu vagi­nul, organul acuplarii. Acesta este un canal aplatizat, dinainte inapoi, de natura musculara si se poate mari considerabil. Vaginul se deschide la exterior, prin orificiul vaginal.

Vulva

Vulva reprezinta organul genital extern feminin si este situata in zona de dinaintea orificiului anal. Ea este formata din doua pliuri ale pielii, la dreapta si la stanga, care inconjoara o regiune acoperita de o mucoasa in care se deschid uretra si vaginul. Pliurile situate mai inafara (labiile mari) acopera celelalte pliuri (labiile mici). Acestea se unesc anterior si posterior si in partea ante­rioara delimiteaza un organ numit clitoris.

Clitoris

Clitorisul este un organ erectil, deci se poate umple cu sange si create in volum. De asemenea, este un organ foarte sensibil ai joaca un rol important in timpul raporturilor sexuale.
Orificiul vaginului, situat in spatele orificiului prin care este eva­cuata urina, este partial inchis de o membrana elastica numita himen. Acesta este prevazut cu un orificiu de dimensiuni variabile, ce lasa sa treaca sangele in timpul menstruatiei.

Sistemul reproducator feminin

Sistemul reproducator feminin este format din organe genitale feminine interne – ovar, cai genitale (trompele uterine, uterul, vagi­nul) – si organul genital extern (vulva).
Mamelele sunt organe anexe ale sistemului genital feminin. Mamela este formata din glanda mamara si diferite parti moi (tesut conjunctiv, adipos) care o inconjoara. Ea asigura secretia de lapte, alimentul esential al nou-nascutului.

0 thoughts on “Organele genitale feminine

  • m-am uitat in oglinda si am vazut ca orificiul/ intrarea vaginului este foarte mica, nici chiar 5 mm, e ceva normal????cat despre himen eu nu inteleg nimic, sunt inca virgina, dar eu nu stiu il mai am sau nu, m-am uitat dar eu nu am vazut nici o membrana, sunt putin cam speriata, dar nu vreau sa merg la ginecolog

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *