Una din cele mai des intalnite infectii ale aparatului reproducator, care provoaca o gama larga de afectiuni, atat la femei, cat si la barbati, este infectia cu virusul papiloma uman. Netratat, acest virus poate evolua catre cancerul de col uterin, de exemplu. HPV este un virus foarte contagios, infectia fiind intalnita la peste 80% din persoanele active sexual, cel putin o data in decursul vietii. Un sistem imunitar foarte puternic poate elimina acest virus si poate lupta impotriva acestuia, insa in general, pacientii trebuie sa primeasca tratament de specialitate.
Cauzele, prevalenta si transmiterea infectiei cu HPV
Infectia cu HPV si dezvoltarea acestui virus in organism este favorizata de un sistem imunitar slab, iar transmiterea se poate face fie prin contact sexual, fie prin contactul fizic cu zona infectata. Principalul mod prin care oamenii se pot proteja de transmiterea infectiei este folosirea prezervativului, precum si evitarea folosirii acelorasi obiecte de lenjerie intima sau prosoape.
In ceea ce priveste prevalenta infectiei cu HPV la femei, la nivel global a avut o pondere de 11.7%, in timp ce la barbati a avut o pondere de 49.4% (citeste despre vaccinul HPV la barbati). Sunt cunoscute peste 100 de tulpini de HPV, infectiile fiind de cele mai multe ori asimptomatice. Aceste infectii pot provoca fie afectiuni benigne, vegetatii veneriene, fie afectiuni oncologice, spre exemplu, cancerul de col uterin la femei.
Simptomele infectiei cu virusul HPV
Virusul Papiloma Uman este foarte periculos din cauza numarului mare in care simptomele nu se manifesta, transformandu-l intr-una din cele mai dificil de diagnosticat afectiuni, cu o transmitere foarte usoara. In cazul in care simptomele sunt prezente, in general acestea apar sub forma unor umflaturi ale pielii in diferite zone ale corpului, indeosebi in regiunea coapsei, penisului, scrotului, cervixului sau anusului.
Umflaturile de acest tip apar oricand dupa infectare, fiind dificil de estimat momentul exact al infectarii, acesta fiind la saptamani sau luni de la aparitia primului simptom. Negii sau verucile cutanate provocate de HPV sunt de mai multe tipuri. Asadar, pacientii se pot confrunta cu veruci cutanate comune, in regiunea picioarelor, a bratelor, pe coate si pe genunchi, dar si cu veruci plantare care se dezvolta pe talpi si incomodand pacientul la mers. Nu in ultimul rand, pacientii pot avea veruci genitale dezvoltate in jurul organelor genitale, foarte dureroase la atingere.
Aceste veruci pot fi sub forma unor mici excrescente roz sau de culoarea pielii, usor iesite in relief sau foarte pronuntate, sub forma unor excrescente carnoase. Leziunile HPV nu sunt greu de recunoscut, insa in general sunt necesare testarile si investigatiile suplimentare.
Principalele simptome ale infectiei cu virusul HPV sunt reprezentate de negii, umflaturile aparute pe piele, in diferite zone ale corpului, precum si de petele intens colorate si nepigmentate, dar si de leziunile localizate in zonele intime.
Cum se diagnosticheaza si se trateaza corect infectia cu virusul HPV
Cele mai des intalnite metode pentru a semnala infectia cu HPV sunt reprezentate de testul Babes Papanicolau, care evidentiaza modificarile citologice cervicale date de HPV si testul HPV in sine. Este foarte important ca testul Papanicolau sa fie facut anual, pentru a identifica intr-un stadiu precoce celulele cu potential malign din colul uterin, inainte de a ajunge la acel stadiu.
Fiindca infectia cu HPV este adesea asimptomatica, sunt necesare teste suplimentare periodice care pot diagnostica virusul sau leziunile cervicale in stadiu precoce. De la examenul clinic ginecologic si pana la biopsia cervicala, de la testul Babes Papanicolau si pana colposcopie si testul HPV, toate sunt investigatii anuale importante care nu trebuie sa lipseasca din rutina femeilor.
Tratamentul infectiei cu HPV este personalizat si individualizat in functie de nevoile fiecarui pacient in parte si de gradul de afectare, depinzand de zona de piele infectata, de gradul de evolutie al leziunilor si de simptomatologie. Tratamentul include cauterizarea chimica, criochirurgie, aplicarea unor substante speciale, electrocauterizare, tratamentele cu laser, curele chirurgicale in ultima instanta.
In cazul in care infectia cu HPV nu este tratata la timp, pot aparea complicatii precum cancerul de col uterin, cancerul de prostata, cancerul anal, cancerul orofaringian, precum si alte tipuri de cancer. De cele mai multe ori, o simpla vizita la medic poate salva viata, iar diagnosticarea din timp a acestei infectii are o insemnatate mare pentru pacient. In cazul infectiei HPV cu localizare genitala, exista o asociere posibila si cu alte boli cu transmitere sexuala, iar in cazul in care leziunile se suprainfecteaza bacterian, poate fi necesar ca medicii sa recurga la tratamente locale antibiotice sau sistemice. Edusex.ro este portalul de unde pacientii pot afla cele mai noi informatii cu privire la HPV.