Tratament Dispareunia

Intr-o dispareunie, principiile tratamentului sunt urmatoarele :
1) tratarea cauzei locale (cand aceasta este evidenta) ;
2) reechilibrarea neuropsihica a pacientei ;
3) inlaturarea eventualilor factori declansatori ai bolii din partea sotului.

Daca este incriminata existenta in lumen a unor bride vaginale, membrane restante sau a altor malformatii, este suficienta numai incizarea lor.  In cazul leziunii traumatice din cursul deflorarii se vor aplica pansamente umede locale, antiseptice neiritante, antibiotice in pudra (penicilina, sulfamida si pomezi), calmante care ajuta la regenerarea mucoaselor. Se vor trata ulceratiile cailor senitale, leucoreea, infestarea cu Trichomonas, moniliaza si orice scurgere vaginala. Deviatiile uterine, si in special retroflexia uterina, se vor trata prin repaus sau pozitie ventrala si genupectorala sau prin tratament chirurgical. In inflamatiile uteroanexiale sunt indicate repausul general si genital, antibiotice, diatermia. In dispareuniile de tip uretral, se recomanda schimbarea tehnicii copulatiei printr-una care sa evite prinderea uretrei sub pubis.

In dispareuniile cronice, rebele la tratament, in care este mai dificila respectarea repausului genital, se recomanda schimbarea tehnicii copulatiei printr-un coit vis-a-tergo lateral, care este mai protector pentru organele genitale si nu redesteapta senzatiile dureroase. In dispareuniile de natura endocrina, se recomanda aplicarea de hormoni estrogeni locali in pomezi, asociata dupa caz si cu administrarea lor parenterala ; acestia au ca efect readucerea la normal a troficitatii cailor genitale.

Tratamentul local va fi completat cu dilatatii vaginale, care se fac progresiv si prin care urmarim o reeducare vaginala, mai ales daca dispareunia a inceput sa fie insotita de spasme musulare. Psihoterapia da rezultate bune si vizeaza sugestionarea bolnavei, cu indepartarea prejudecatilor si a temerilor de actul sexual. Reechilibrarea sistemului neuropsihic si vegetativ se obtine prin administrarea de sedative, tranchilizante, anxiolitice, simpaticolitice, parasimpaticolitice sau amfolitice.

Din partea partenerului se cere delicatete si adaptarea actului sexual la necesitatile si dorintele partenerei. Se recomanda evitarea ejacularii precoce sau a actului sexual prelungit, iar in unele cazuri — schimbarea pozitiei. Mai simplu insa decat a trata dispareunia este profilaxia ei, prin evitarea tuturor factorilor etiologici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *