Iarna incepe incet, incet, sa se dea la o parte si sa faca loc urmatorului anotimp – primavara.
Anotimpul in care natura incepe sa invie dar acest nou inceput reprezinta si momentul in care racelile si alergiile isi fac simtite prezenta.
Suntem convinsi ca macar o data in viata dumneavostra ati experimentat venirea primaverii cu nasul in batista si ochii inlacrimati, ce imagine induiosatoare!
Nasul curge de zori ca un robinet in acelasi timp in care este si infundat. Gatul poate sa doara, raguseala este prezenta, la fel si tusea; se simte ca si cand capul ar fi infundat cu totul, cea mai sacaitoare parte fiind stranuturile care parca nu se mai opresc.
Iti spui in sine ca este o simpla raceala, asa se intampla la schimbarile de anotimp. Dar ce se intampla atunci cand simti ca aceea raceala nu mai trece oricate medicamente ai lua?
Sa nu fie vorba de raceala?
In momentul in care au trecut intre 4 si 6 saptamani iar „raceala” dumneavoastra inca nu s-a ameliorat ba chiar pare ca s-a agravat pe anumite parti, e timpul sa va puneti marea intrebare „Nu este o raceala?”
Daca 24 din 24 sunteti cu batista la nas, ochii lasa in urma rauri de lacrimi iar vocea dumnevoastra este foarte nazalizata (vorbire pe nas) inseamna ca cel mai probabil sunteti unul dintre „norocosii” care simt primavara din plin cu ajutorul rinitei alergice.
Rinita alergica vs Raceala obisnuita
Rinita alergica reprezinta o inflamatie a mucoasei nazale care determina ingrosarea si congestia acesteia, formandu-se acel nas infundat sau senzatie de nas infundat. Exista mai multe metode sau simptome prin care sa deosebesti cele doua afectiuni, fara ajutorul unui medic.
In randurile urmatoare va vom descrie 8 dintre cele mai importante diferente intre cele doua.
1. Una dintre cele mai importante diferente este faptul ca simptomele unei raceli, in mod normal, ar trebui sa tina doar o saptamana. In momentul in care trec doua saptamani si se atinge pragul de 4 saptamani este vorba clar de o rinita.
2. Inexistenta acelui gat rosu, inflamat si a senzatiei de durere la inghitire specific racelilor.
3. Daca aveti rinita alergica nu ar trebui sa aveti febra, ci doar cel mult niste subfebrilitati (37 grade- 37,5 grade), dar nu este o regula.
4. Unul dintre simptomele cele mai proeminente ale rinitei este stranutul, efect al polenului si al pufului gasit in aer in aceasta perioada.
5. In momentul in care va culcati cu nasul in batista si va treziti cu nasul tot in batista este clar ca avem de-a face cu o rinita.
6. Inflamarea si inrosirea mucoaselor nasului si a ochilor sunt un semn clar al rinitei.
7. Nasul infundat si paradoxal rinoree (scurgere abundenta a nasului sub forma apoasa) in acelasi timp. La o raceala scurgerile nazale pot avea consistente diferite.
8. Unul dintre simptomele care face clar diferenta dintre cele doua afectiuni este pruritul sau mancarimile la nivelul fetei, nasului, ochilor, gatului sau chiar al urechilor; atunci cand vorbim de alergii.
Si bineinteles, la toate acestea contribuie si poluarea crescuta (dar din fericire aici speram ca ne vor salva masinile electrice).
In orice caz, va sfatuim sa vizitati medicul pentru oricare dintre cele doua afectiuni, pentru a va putea recomanda tratamentul specific si bun pentru dumneavoastra.
Noi prin acest articol am dorit sa va facem sa intelegeti ce se intampla cu corpul dumneavoastra si care sunt simptomele aferente pentru a sti la ce sa va asteptati.
Nu trebuie sa va ingrijorati; da, rinita persista pe toata perioada primaverii dar cu ajutorul tratamentului o puteti tine sub control foarte usor fara a mai simti simptomele care odata va stricau ziua.