Ruptura de menisc este o leziune a meniscului articulatiei genunchiului frecvent intalnita. Fiecare genunchi are doua meniscuri in forma literei C: un menisc lateral in portiunea externa agenunchiului si un menisc medial in portiunea interna a genunchiului. Acest tesut elastic actioneaza ca absorbant al socului dintre formatiunile osoase superioare si inferioare ale membrelor inferioare si stabilizeaza articulatia, distribuind greutatea in mod egal asupragenunchiului. O leziune a meniscului poate interfera cu modul de actiune al articulatiei genunchiului.
Ruptura de menisc este cauzata de obicei de o miscare de torsiune, deseori cu piciorul asezat pe toata talpa si cu genunchiul flectat partial. Alte leziuni ale genunchiului, cum ar fi ruptura de ligament incrucisat anterior, se pot intampla concomitent cu ruptura de menisc. Cu varsta, meniscul se uzeaza si poate fi lezat mai usor. Ruptura de menisc este rara la copiii.
Simptomatologia rupturii de menisc variaza adesea. Nu exista terminatii nervoase la nivelul meniscului, iar durerea este datorata tumefierii (artritei genunchiului) si leziunii tesuturilor inconjuratoare. La o leziune tipica usoara a meniscului, poate exista o durere usoara si initial o tumefiere. Dupa cateva zile apare progresiv artrita genunchiului (tumefierea articulatiei). Deseori apare durere minima la mers, iar durerea se intensifica la ridicarea greutatilor,urcatul si coboratul scarilor, lasarea pe vine si ridicarea din aceasta pozitie. Aceste simptome dispar in 2 – 3 saptamani, desi durerea poate sa reapara la miscarea de torsiune. La ruptura tipica moderata a meniscului, pacientul simte o durere in partea laterala sau centrala a genunchiului, in functie de localizarea rupturii. De obicei, mersul este posibil. Tumefierea creste progresiv in 2 – 3 zile iar miscarea de flexie la nivelul genunchiului este limitata. La miscarea det orsiune si de asezare pe vine apare durere intensa. Aceste simptome se remit treptat, dar tind sa revina la o miscare de torsiune minora sau la efort intens. La ruptura severa, bucatile din meniscul rupt se pot disloca si ajung in spatiul articular, ceea ce duce la situatia numita “genunchiul blocat”. In articulatie poate sa apara sangerare, iar genunchiul se umfla. La varstnici meniscul este uzat si acestia nu pot identifica un eveniment specific care sa fi cauzat ruptura. Durerea si tumefierea minima sunt deseori singurele simptome. Durerea aparuta in interiorul genunchiului poate indica ruptura meniscului medial.