Acetaminofen sau aspirina?

Si aspirina si acetaminofenul (paracetamolul) fac parte din seria medicamentelor disponibile fara retete, foarte populare ca analgezice si eficiente in ameliorarea durerilor, fara a avea un pret prea piperat. Substantele intra de asemenea in compozitia multor alte medicamente.

Cand vine vorba de o comparatie strict intre acetaminofen si aspirina, este greu de inclinat balanta in favoarea unuia dintre cele doua medicamente, dar este bine de stiut ca cele doua nu au reactii identice si nici nu sunt intotdeauna recomandate in aceleasi situatii.

 

Acetaminofenul a aparut mai tarziu decat aspirina, descoperita in 1899 si considerata medicamentul minune al secolului 20. Prin contrast, acetaminofenul si-a facut aparitia pe piata abia 5 ani mai tarziu, in urma unor cercetari asupra malariei. Astazi, cele doua sunt raspandite in egala masura la nivel international, impartind titlul pentru cele mai populare analgezice de pe piata.

Diferente intre aspirina si acetaminofen

 

Aspirina este metabolizata si transportata la nivelul vaselor sanguine, pe cand acetaminofenul este metabolizat in ficat. In cazul ambelor pastile, dozajul se face pe baza greutatii corporale si ambele au efecte secundare usoare pana la moderate, insa pentru ca acetaminofenul are un efect mai putin iritabil, acesta este recomandat in mod special copiilor cu varste fragede si bolnavilor care sufera de diverse afectiuni la nivelul stomacului.

In general, se prescrie acetaminofen pentru febra si dureri comune, iar aspirina este recomandata pentru tratarea migrenelor, durerilor menstruale, durerilor provocate de artrita si pentru pacientii care sufera de boli de inima. In functie de ce alte medicamente sunt consumate concomitent, medicul poate prescrie fie acetaminofen, fie aspirina pentru tratarea acelorasi simptome.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *