Antidepresivele

AntidepresiveleAntidepresivele sunt utilizate in tratamentul depresiei si o serie de alte boli. Aceasta fisa informativa ofera informatii despre unele dintre cele mai comune tipuri de antidepresive.

 

 

 

 

De ce as lua antidepresive?

 

Medicul dumneavoastra va poate prescrie antidepresive, daca aveti depresie. Aceasta este o conditie in care este posibil sa aveti o stare de spirit scazuta, o pierdere de interes in activitatile de zi cu zi, aprecieze scazuta a propriei persoane, o lipsa de energie si concentrare. Aceste simptome pot dura pentru o lunga perioada de timp.Depresia ar putea fi clasificata ca fiind usoara, moderata sau severa. Acest lucru depinde de simptome si cat de mult interfera cu viata ta de zi cu zi.

Antidepresivele nu sunt de obicei necesare pentru depresie usoara. Terapii psihologice, sau tratamentele cum ar fi consilierea sau terapia cognitiv comportamentala , poate fi mai buna pentru acest tip de depresie. Antidepresivele sunt de obicei prescrise pentru depresie moderata sau severa. Cu toate acestea, ar trebui sa aveti, de asemenea, terapie psihologica alaturi de tratamentul medicamentos.

Antidepresivele pot fi, de asemenea, utilizate in tratamentul altor afectiuni, cum ar fi durerea cronica (de lunga durata), anxietate si atacuri de panica, si tulburari obsesiv-compulsive.
Care sunt principalele tipuri de antidepresive?

Exista diferite clase de antidepresive. Acestea includ: inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei , antidepresive triciclice, inhibitori de inhibitori de monoaminoxidaza , serotonina si inhibitori ai recaptarii noradrenalinei si noradrenalina si specific serotoninergic antidepresive. Exista, de asemenea, un medicament mai nou autorizat pentru tratamentul depresiei, numit agomelatina. Toate acestea functioneaza bine pentru depresie moderata si severa, dar au diferite efecte secundare.

Cum functioneaza antidepresivele?

 

Nu este pe deplin inteles ceea ce se intampla in creier atunci cand aveti depresie. Cu toate acestea, este cunoscut faptul ca persoanele cu depresie, de obicei, li s-au redus nivelurile de anumite substante chimice cerebrale numite neurotransmitatori, in special doua numite noradrenalina si serotonina.

Neurotransmitatori sunt eliberate de celulele nervoase. Ei transporta informatii in decalajul mic dintre o celula nervoasa si urmatoarea. Dupa ce au facut treaba lor, neurotransmitatori sunt re-absorbiti in celule nervoase – aceasta se numeste re-absorbtie.

Ce trebuie sa stiti…

 

Daca aveti probleme cu inima, sau daca sunteti gravida sau alaptati, spuneti medicului dumneavoastra inainte de a lua un antidepresiv. Anumite antidepresive sunt mai sigure pentru persoanele care au probleme cu inima, sau pentru femeile care sunt insarcinate sau care alapteaza.

Efectele secundare ale antidepresivelor

 

Toate antidepresivele au efecte secundare. Utilizarea anumitor antidepresive pot incetini viteza de reactie si afecteaza activitati care necesita concentrare. Intrebati medicul daca este sigur pentru dvs. sa conduceti autovehicolul in timpul tratamentului cu antidepresive. Toate antidepresivele pot afecta viata sexuala – discutati cu medicul dumneavoastra daca sunteti ingrijorat de acest lucru.

Antidepresivele nu creeaza dependenta, dar pot aparea simptome de sevraj daca nu le mai iei dintr-o data. Simptomele de retragere brusca includ greata, varsaturi, pierderea poftei de mancare, dureri de cap, ameteli, frisoane, transpiratie si, uneori, anxietate si panica. Daca doriti sa intrerupeti tratamentul cu antidepresive, discutati cu medicul dumneavoastra. El sau ea ar putea sugera sa reduceti doza treptat, pe o perioada de saptamani, ca acest lucru poate ajuta la prevenirea simptomelor de sevraj.

Cititi intotdeauna prospectul care vine odata cu medicamentul prescris si daca sunteti ingrijorat de posibilele efecte secundare, adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari. Mai jos vom descrie frecvente efecte secundare pentru unele dintre principalele clase de antidepresive.

Interactiunile de antidepresive cu alte medicamente

 

Remediile din plante contin ingrediente active si pot interactiona cu alte medicamente sau cauza efecte secundare. Nu incepeti sa luati orice remedii pe baza de plante, fara sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul. Sunatoarea, care este vandut ca un antidepresiv pe baza de plante, pot fi daunatoare atunci cand este luata cu antidepresive prescrise.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *