DENUMIRI COMECTIALE : Claritine, Clarozone, Erolin,Flonidan, Lorastamin, Loratadina, Loravim, Rinolan, Roletra, Symphoral.
CLASA FARMACOLOGICA : Antialergic.
FORMA DE PREZENTARE : Tablete, Sirop.
ELIBERARE PE BAZA DE : prescriptie medicala SAU LA CERERE (fara reteta).
Histamina ete un compus natural derivat dintr-un aminoacid, raspandita in majoritatea tesuturilor din organism. Este eliberata in cantitati foarte mari de anumite celule daca pielea este atacata de substante nocive (de exemplu un detergent), sau de contactul cu alergenisau antigene. Hostamina determina vasodilatatie sangvina si inflamatie locala. Efectele obisnuite ale excesului de histamina includ urticaria (eruptie pruriginoasa), respiratie sueratoare, edemele (umflaturi produse prin acumulare de lichid) si inflamatia mucoasei respiratorii. Antihistaminicele blocheaza producerea acestor efecte si pot ameliora astfel simtomilogia existenta.
Precautii in administrarea de antihistaminice
- Terfenadina (Bronal, Triludan) si astemizolul (Histaminal) sunt asociate cu producerea tulburarilor de ritm cardiac. Terfenadina nu trebuie asociata cu antibioticul eritromicina sau cu consumul de grapefruit.
- Preparatele antihistaminice topice (care se pot aplica direct pe piele) sunt folosite rar deoarece prezinta riscul producerii reactiilor de hipersensibilizare.
- Antihistaminicele pot da somnolenta, astfel ca administrarea lor impune precautii la conducatorii auto, la operatorii de utilzaje si in cazul altor activitati care necesita concentrare intensa si prelungita.
Antihistaminice – efecte secundare
- Somnolenta, mai marcata la preparatele de prima generatie. Aceasta este potentita de prezenta concomitenta a substantelor neurodepresive, cum ar fi alcoolul.
- Antihistaminicele de prima generatie pot produce si dureri de cap, uscaciunea gurii si tulburari gastro-intestinale.
- Incetosarea vederii.
- Tulburari de coordonare musculara.
Antihistaminice – mod de actiune
Antihistaminicele inhiba actiunea mediatorilor chimici care produc reactii alergice, prin blocarea receptorilor acestora. Din punct de vedere al structurii chimice, aceste medicamente sunt inrudite cu histamina, fara a avea insa si efectele ei negative. In acest fel actiunea violenta a histaminei este inlocuita de efectele favorabile ale acestor medicamente asupra tesuturilor sensibile. Antihistaminicele actioneaza pron blocarea a doua tipuri de receptori de histamina.Receptorii H1 produc efecte de tip urticarie si febra de fan. Antagonistii H2 sunt folositi in principal pentru blocarea receptorilor H2 din stomac, readucand astfel secretia acida, ceea ce le face eficiente in tratamentul ulcerului gastric si al bolii de reflux gastro-esofagian.
Alergie de la tija de argint says:
Cand am avut varsta de 10 ani mi-am rupt piciorul drept .Am stat in spital 1.5 luni farà a se reface fractura.Tatal meu vazand problema ca sta sa se agraveze ,am mers in Iasi la Spitalul Pediatrie unde mi-a fost introdusa o tija de argine.Mereu am alergie la laba piciorului iar unghiele mi-au cazut.Ce tratament sa fac pentru sa nu mai am aceasta allergie.Va multumesc.
Andrei says:
Mergi la control, alergiile sunt mai complexe, nu se pune diagnostic/tratament pe net.