Aspirina

Despre Aspirina

DENUMIRI COMERCIALE
Includ, printre altele : Acesil, Acid Acetilsalticilic Tamponat, Asaline, Asaprin, Aspecenter, Aspikam, Aspimax, Euroiprin, Pharmapirin, Ropirin, Santapirin, Thrombo ASS.
CLASA FARMACOLOGICA
Antiinflamator, analgezic, antipiretic
FORMA DE PREZENTARE
Tablete

Descriere Aspirina

Aspirina sau acidul acerilsalicilic, sub diverse forme de prezentare, este unul dintre cele mai vechi medicamente de uz uman. Este unul dintre cele mai uzuale medicamente de calmare a durerilor usoare in zilele noastre, fie singur, fie in combinatie cu alte analgezice (substante care calmeaza durerile). Aspirina este un medicament fara insusiri narcotice (nu dreprima sistemul nervos) si care folosit in doze moderate, chiar pe termen lung, nu conduce la necesitatea cresterii progresive a dozelor sau la dependenta. Se gaseste frecvent in combinatii cu alte medicamente, cum ar fi codeina su paracetamolul.

Ca analgezic, aspirina actioneaza prin inhibarea producerii. in tesuturile afectate, a mediatorilor inflamatiei, numiti prostaglandine.Acestia produc edemul si durerea locala din boli sau traumatisme. Aspirina, mai ales daa este administrata sub forma solubila se absoarbe rapid, in mai putin de o jumatate de ora, din tractul gastointestinal. Acest interval de timp se poate dubla insa in cazul in acre se gasesc alimente in stomac. Este scindata in ficat, dar este eliminata de rinichi in forma nemodificata.

Precautii Aspirina

  • Aspirina este absolut interzisa administrarea la copii sub 12 ani, in afara recomandarilor speciale.
  • Aspirina nu se recomanda persoanelor care sufera de tulburari gastrointestinale, de tip ulcer gastric.
  • Poate declansa crize de astm la pacientii astmatici.
  • Trebuie administrata cu precautie persoanelor anemice si celor care sufera de insuficienta hepatica sau renala.
  • Trebuie folosita cu precautie in cazul femeilor aflate in ultima luna de sarcina sau a celor care alapteaza.

UTILIZARILE ASPIRINEI
Aspirina are trei utilizari principale :
– ca analgezic
– ca antipiretic (pentru combaterea febrei)
– ca agent inflamator

Aspirina ca analgezic are efect moderat (la fel ca paracetamolul), fiind eficienta in dureri de cap, dureri musculare, dureri dentare sau dureri menstruale. Este de asemenea destul de eficace in tratarea afectiunilor dureroase cronice (de lunga durata), ca de exemplu in unele cancere.

Aspirina este un anti inflamator puternic, dar cu utilizare limitate de efectele sale secundare si a altor boli reumatice.

Ca antipietic este folosita in raceli, stari febrile si gripa. Scaderea temperaturii se realizeaza prin producerea transpiratiei.

In doze mici (75-100mg) aspirina poate preveni formarea cheagurilor de sange care produc de exemplu, infarctele miocardice sau accidentele vasculare cerebrale. Aspirina este indicata si pentru pacientii cu tulburari de ritm cardiac (fibrilatie atriala).

0 thoughts on “Aspirina

  • Nu este dovedit acest lucru, desi foarte multe persoane au acuzat o dependenta in urma folosirii aspirinei o perioada mai lunga de timp.

    Credem ca dependenta este una psihica, la modul ca uneori asprina te face sa scapi de unele dureri, iar dupa un timp ai impresia ca ai nevoie de aspirina, pe cand nu ai.

  • Pingback: Faringele

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *