Agenti kimioterapici

Agenti kimioterapici sunt substante chimice naturale sau sintetice, folosite împotriva bacteriilor, virusilor, parazitilor si fungilor, în aceasta grupa sunt incluse si substantelor antineoplazice.

Antisepticesi dezinfectante
Dezinfectantele sunt substante care distrug microorganismele din mediu din afara organismului. Antisepticele cuprind substante care actioneaza asupra microorganismelor atât pe suprafata cât si în interiorul macroorganismului. În functie de concentratie unele substante pot fi fie dezinfectante, fie antiseptice.

a. Alcooli: au actiune bactericida, dar nu distrug sporii bacterieni (alcoolul etilic care în concentratie de 70 % are reactie bactericida, exercitata în câteva minute la temperatura de 30 grade celsius. Se foloseste pentru dezinfectia instrumentelor si a tegumentarelor. Alcoolul izopropilic în concentratie de 70% se foloseste în dezinfectia instrumentelor.
b. Aldehide: – aldehida formica în concentratie de 10 % ucide microbi si spori dar în 6 ore se foloseste la dezinfectia instrumentalului.
c. Acizii: – acidul boric, în concentratie de 3 % este folosit pentru comprese sau spalaturi, iar în concentratie de 10 % sub forma de pudra sau unguiente este utilizata în unele afectiuni dermatologice, în cazul administrarilor de durata, borul se poate acumula în organism si sa provoace diferite tulburari (dureri, hipotensiune,hipotermie si chiar convulsii)
-acidul salicilic este antiseptec în concentratie de 1 % si antifungic si cheratolitic (distruge pielea) în concentratie de 10 pâna la 30 %
d. Derivati halogenati: – iodul si tinctura de iod folosita ca dezinfectant alchenic. Clorul – acidul hipocloros este folosit pentru dezinfectarea plagilor si a încaperilor.
e. Agenti oxidanti: acestea sunt substante care elibereaza oxigen atomic, care blocheaza sistemele enzimatice ale microbilor. Pentru spalarea ranilor se folosesc apa oxigenata 3% sau perborat de sodiu sau permanganat de potasiu.
f. Metale grele: oxiceanura de mercur pentru dezinfectia mâinilor si tiomersal este un preparat cu mercur folosit pentru dezinfectia mucoaselor si a instrumentalelor. Argintul sarurile organice si anorganice de argint sunt folosite în special în oftalmologie,
g. Derivati fenolici: fenolul în concentratie de 1,2 % folosit pentru dezinfectia instrumentalelor desi pe lânga mirosul neplacut ataca metalele.
h. Agenti tensioactivi : sunt folositi ca agenti de înmuiere si detergenti, modifica tensiunea superficiala, de la suprafata membranei celulare, fapt ce explica actiunea bactericida, sunt utilizati pentru dezinfectia instrumentelor, mucoaselor si a pieli; atentie la nivelul pieli formeaza o pelicula sub care pot supravietui microbi. Nu distrug spori bacterieni, fungi, nu distrug bacilul coch.
i. Nitrofuranii – sunt compusi cu propietati bactericene si bacteriostatice cu spectru larg.

Se administraza pe os au absortie intestinala buna si se elimina prin urina:
-nitrofurantoina
-furazonidonuleste dezinfectant pentru rani superficiale .
Aceste preparate sunt contraindicate în insufiecienta renala anurie si oligurie (urinarea în cantitati foarte reduse). Nu se administreaza la copii si în timpul sarcinii.

Coloranti:
Substante cu actiune barteriostatica sau bactericida , utilizate ca antiseptice externe: violet de gentiana, violetul de metil si cristalviolet; coloranti utilizati pentru dezinfectia plagilor si a instrumentalelor: rivanolul, albastru de metilen, acridina.

Agen?i kimioterapici

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *