Ai dureri in capul pieptului? Afla aici cum poti sa scapi rapid de acestea!

In ciuda faptului ca multi oameni le ignora, durerile in capul pieptului pot semnala numeroase probleme de sanatate, de la simple afectiuni digestive la probleme mai grave, de natura cardiaca. Unele dureri in piept nu reprezinta o sursa majora de ingrijorare, asa cum este cazul virozelor, durerilor musculare sau nevralgiilor intercostale, insa unele pot ascunde afectiuni foarte grave, ce pun viata in pericol: pneumonie, infarct, pleurezie, pericardita. Din acest motiv, medicii le recomanda pacientilor sa se prezinte pentru un control atunci cand sunt deranjati de durere in zona epigastrului, pentru a fi investigata cauza reala a acesteia.

Durerea din aceasta zona poate fi resimtita sub mai multe forme: ca o arsura, un junghi, o apasare sau o durere continua, surda, diferenta fiind facuta de cauza reala a durerii. De exemplu, tinerii care acuza dureri in piept de tipul intepaturilor, cel mai probabil sufera un atac de panica, deoarece nu au asociati factori de risc cardiovascular la aceasta grupa de varsta.

Tot ca o intepatura se resimt si durerile localizate punctiform, provocate de articulatiile dintre coaste si stern. Pacientii pot experimenta, de asemenea, dureri surde, apasatoare, localizate in dreptul inimii, care sunt provocate, de cele mai multe ori, de o pozitie incorecta a coloanei vertebrale. Mesele copioase pot duce la senzatii de arsuri in capul pieptului, mai ales pacientilor diagnosticati cu ulcer gastric si boala de reflux gastroesofagian. Totusi, sunt situatii in care durerile apasatoare din piept sunt semnul unui infarct, iar atunci pacientul trebuie sa ceara ajutor medical de urgenta.

Cele mai frecvente afectiuni care dau dureri in capul pieptului

In cele mai multe dintre cazuri, neplacerile din zona epigastrului au una din cauzele de mai jos:

  • Probleme musculare, cauzate de un muschi incordat din zona pieptului;
  • Ulcer, care se manifesta prin dureri si arsuri puternice in zona pieptului;
  • Boala de reflux gastroesofagian, cand acidul gastric existent in stomac urca pe esofag, determinand dureri si arsuri;
  • Atac de panica sau anxietate, acestea fiind doua dintre cele mai des intalnite cauze ale durerii in piept. Alte simptome ce apar in aceste situatii sunt: probleme respiratorii, senzatie de ameteala, palpitatii, transpiratii;
  • Coaste rupte sau fracturate cauzeaza, de asemenea, dureri in capul pieptului;
  • Afectiunile pulmonare au si acestea ca simptom secundar durerile in capul pieptului.
  • Remedii rapide pentru durerile in capul pieptului

    Dupa ce ai identificat cauza durerii din piept, e momentul sa o tratezi. Daca nu ajungi imediat la medic, pot incerca unul dintre remediile pentru acasa de mai jos.

    In functie de problema identificata exista diferite remedii testate de-a lungului timpului de pacienti, care par sa dea rezultate rapide:

    1. O cana de ceai de musetel

    Ceaiul de musetel este, probabil, cel mai cunoscut remediu pentru durerile in capul pieptului. Acesta actioneaza ca un antiinflamator, calmand mucoasa stomacului si relaxand muschiul neted. Astfel durerea este indepartata. Pentru un efect complex, se poate adauga si ghimbir, un bun adjuvant al digestiei. Radacina de ghimbir se curata de coaja si se adauga, dupa cea fost razuita, in infuzia de musetel.

    2. Caldura in zona afectata

    Compresele calde pot ajuta la relaxarea zonei si indepartarea durerii. Poti folosi o perna electrica sau, daca nu ai asa ceva, acelasi efect il poti obtine cu succes cu ajutorul unei sticle cu apa calda, un saculet cu orez sau sare incalzit in cuptor.

    3. Ceai de menta

    Daca ceaiul de musetel nu este preferatul tau, poti foarte bine sa consum o cana de ceai de menta. Menta relaxeaza muschii stomacului si ajuta digestia, fiind un remediu foarte bun pentru durerile de stomac.

    4. Apa calda cu lamaie

    Lamaile sunt printre cele mai pretioase fructe, daca iei in calcul multiplele beneficii pe care le au. Bogate in vitamine, lamaile sunt un remediu si pentru durerile in capul pieptului. Stoarce o jumatate de lamaie intr-un pahar cu apa calda si bea-l atunci cand te supari stomacul. Vei vedea ca efectul nu va intarzia sa apara. Aciditatea ridicata a bauturii stimuleaza productia de acid clorhidric, care ajuta la o mai buna digestie.

    5. Apa de orez

    Apa ramasa dupa gatirea orezului are rolul de a calma mucoasa stomacului, acesta fiind un remediu potrivit pentru cei care au diferite inflamatii la nivelul epigastrului.

    6. Paine alba prajita

    Painea prajita sau covrigeii reprezinta un remediu rapid pentru durerile de stomac, deoarece reduc aciditatea. Daca aveti probleme frecvente cu durerile in capul pieptului cel mai bine e sa aveti la indemana o punga de covrigei atunci cand plecati de acasa.

    7. Otet de mere

    Un remediu mai neobisnuit pentru acest tip de durere este otetul de mere. Acesta functioneaza mai ales in cazul refluxului gastroesofagian. Pacientul trebuie sa consume un pahar de apa in care a dizolvat o lingura de otet de mere.

    Cum poti sa previi durerile in capul pieptului?

    Ideal ar fi ca nimeni sa nu experimenteze aceste dureri neplacute in capul pieptului, asa ca cel mai bine ar fi sa fie prevenite. Pentru a impiedica aparitia durerilor de somac, medicii fac urmatoarele recomandari:

  • Alegeri alimentare echilibrate, fara condimente;
  • Evitarea tutunului, alcoolului si cafelei;
  • Hidratare corespunzatoare, cu 6-8 pahare pe zi;
  • Administrarea tratamentelor medicamentoase puternice impreuna cu un pansament gastric;
  • Evitarea stresului.
  • Respectarea programului de odihna.
  • Cea mai periculoasa durere in capul pieptului: infarctul

    Din fericire, de cele mai multe ori durerile in capul pieptului cedeaza usor si, cu grija fata de alimentatie si sanatate, pot fi lesne preintampinate. Exista insa si situatii cand ceea ce pare a fi o banala durere in capul pieptului se poate transforma intr-un eveniment tragic. Infarctul este o problema cardiaca ce se manifesta si prin senzatia de durere in capul pieptului. In cazul unui infarct, pacientul trebuie sa solicite de urgenta ambulanta.

    In afara durerii in capul pieptului, resimtita ca o apasare puternica, infarctul este insotit de urmatoarele simptome:

  • Durerea persista mai mult de 15 minute;
  • Durerea se simte si in alte zone ale pieptului precum spate, brate sau maxilar;
  • Apar probleme de respiratie, voma, ameteli;
  • Transpiratii abundente.
  • Leave a Reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *