Despre anestezice generale …
Anestezice generale elimina durerea din organism si provoaca inconstienta totala. Cele mai folosite sunt anestezicele volatile (care se evapora usor, sau sunt gaze la temperaturi normale). Un anestezic volatil ajunge in organism prim plamani.
Anestezce volatile
Anestezicele volatile includ protoxidul de azot, eterul si cloroformul. Protoxidul de azot mai este inca mult folosit si constituie cea mai sigura si mai simpla metoda de anestezie usoara in timpul operatiilor minore, cat si in chirurgia dentara si la nastere. In cadrul operatiilor mai complicate, protoxidul de azot poate fi amestecat cu anestezice mai puternice, dar aceasta necesita pricepere si echipament special si trebuie facuta doar de anestezisti cu experienta. Atat eterul cat si cloroformul au fost candva dest folosite, dar in prezent s-a renuntat la ele, datorita efectelor lor secundare. Alegerea corecta a unui anestezic necesita mult discernamant pentru fiecare caz. Cantitatea de anestezic depinde de tipul de operatie ce va fi efectuata, de starea pacientului si de echipa la care are acces anestezistul.
Anestezicele volatile moderne cuprind: eterul vinilic, trcloretilina, ciclopropanul si halotanul, toate acestea trebuind administrate doar de un anestezist cu experienta. Halotanul este unul dintre cele mai eficiente anestezice dar, ca si alte droguri, poate afecta ficatul, mai ales daca este folosit in mod repetat la acelasi pacient. Ciclopropanul este din ce in ce mai mult folosit in locul protaxidului de azot. Uneori, clorura de etil este folosita pentru a provoca anestezia, in special la copii, dar mai des este folosita pentru mentinerea anesteziei.
Cu cativa ani in urma s-a constatat ca anestezia poate fi provocata prin injectarea unui pacient cu doze mari de hormoni steroizi. Existau dezavantajele folosirii acestora, insa cu timpul, oamenii de stiinta au reusit sa prepare derivati ai acestor hormoni, ce pot fi acum intrebuintati ca anestezice, fara sa aiba efecte hormonale.