Anestezice

Scurta istorie despre anestezice …

Ceea ce noi numim anestezice sunt de fapt niste substante chimice folosite in vederea amortirii partiale sau totale a corpului. Administrandu-le pacientilor senzatiile de atingere si durere dispar, putand fi astfel efectuate operatii chirurgicale fara ca pacientii sa simta vreo durere.

Anestezicele au inceput sa fie des folosite in chirurgie la sfarsitul anilor 1800, dar istoria acestora dateaza de pe vremea grecilor si romanilor, cu peste 2000 de ani in urma. Homer a scris despre efectele anestezice ale drogului nepenthe, derivat din plante. Scriitorul roman Pliniu a mentionat folosirea matragunei ca anestezic in chirurgie, ea fiind de asemenea, folosita de catre un chirurg pe nume Hugo Lucca, in 1400.

Cu toate acestea, nu prea existau anestezice eficiente si, timpu de multe sute de ani chirurgia a ramas un proces dureros si periculor. Unii chirurgi incercau sa-i faca pe pacienti sa devina insensibili administrandu-le amestecuri de opium si alcool, insa pacientii nu erau obisnuiti cu asemenea substante si unii mureau in urma socului provocat de acestea.

In chirurgie viteza nu mai are importanta avuta in trecut. In zilele noastre, anestezistul are la dispozitie o aparatura performanta care monitorizeaza bataile inimii pacientului, masoara presiunea sangelui si ii administreaza medicamentele si gazele anestezice.

One thought on “Anestezice

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *