Apa si implicatiile sale in activitatile zilnice

Este arhicunoscut faptul ca fara o hidratare corespunzatoare, antrenamentele fizice nu isi ating scopul. Nu constituie o exceptie de la regula faptul de a putea consuma o cantitate de lichide de asemenea proportii, incat sa putem preveni fenomenele negative asociate deshidratarii. Aportul major al cafelei, ceaiului, alcoolului, bauturilor carbogazoase, pe care le consuma un om mediu sunt in masura sa produca o hidratare corespunzatoare a organismului, ci efectele contrare, care in final duc la deshidratare.

Acei dintre noi, care asemanator omului gospodar ce iarna-si face car si vara sanie, care in sezonul estival au consumat zilnic patru litri si jumatate de lichide, de care organismul are neaparata nevoie, nu omit faptul ca,  hidratarea se impune a fi efectuata chiar si in sezonul friguros, iar cantitatile de lichide de care are nevoie organismul nu unst substantial diferite din punct de vedere valoric, de cele necesare in luna lui cuptor.

Cercetatorii americani au efectuat, relativ recent un studiu ce viza cantitatile de lichide necesare unui individ mediu. Conform datelor furnizate, un cetatean amercan mediu, consuma zilnic, in medie aproximativ 7.9 doze de bauturi, hidratante.

Aceste bauturi, cu efect hidratant, scuzati eventualul pleonasm, sunt consituite din : suc de fructe, lapte degresat, bauturi racoritoare decofeinizate, dar trebuie sa remarcam ca din totaluld e 7.9 doze de bauturi care sunt ingerate zilnic de catre cetateanul american mediu, 4,9 au din pacate efecte dezhidratante. Dintre bauturile cu vadite tendinte deshidratante, putem aminti : cafeaua, bauturile racoritoare cu continut de cofeina, ceaiul, berea, vinul, in general toate bauturile alcolice. Diferenta semnifica cantitatea de bauturi cu efecte hidratante ce este consumata de cetateanul american mediu. Potrivit parerii altor specialisti, fiecare doza de bauturi deshidratante disloca la randul ei cate o doza de bauturi hidratante, fapt pentru care echilibrul hidratarii organismului este foarte fragil.

Oricum un lucru este evident, un pahar de cola consumat sau o cafea au oricum vadite tendinte deshidratante. Oricum din cantitatile de lichide conusmate, in cateva ore aproximativ 50% din volumul lor este eliminat si mergand mai departe pe acest rationament se poate afirma ca, chiar si in cazul apei plate, circa 35% din volumul acesteia este eliminata. In aceasta ordine de idei se poate trage concluzia ca un sportiv consuma mult mai multe lichide decat pierde in urma deshidratarii. Datorita acestui fapt, consumul unei cafele sau a unei cola nu reprezinta sfarsitul lumii.

Cate ceva despre transpiratie

Pierderile de lichide diminueaza si capacitatea de efectuare a antrenamentelor diminuand in final volumul musculaturii si nu numai atat, deshidatarea are repercursiuni si asupra capacitatilor neuro motorii ducand in final la extenuare. Apa si glicogenul, in conjunctie umple celula musculara, fapt pentru care in momentul in care in organism se gasesc putine lichide, avem un aspect plat. In aceste momente de grea cumpana, in procesul efortului nu putem transpira atat cat ar fi necesar, fapt pentru care nu putem sa realizam termoreglarea organismului, cu urmari imediate ce se manifesta prin senzatia de epuizare generala a organismului. Starea aceasta de slabiciune generalizata, de epuizare este un indice al lipsei acute de hidratare. Multi gandesc ca, probabil alergatorii de fond, in exclusivitate au nevoie de o hidratare corespunaztoare, insa acei ce gandesc asa se inseala amarnic. Deshidratarea survine relativ timpuriu, si putem afirma in acest contextca survine chiar si in cazul pierderii a numai 5% din greutatea corporala, fapt pentru care nu se impune sa fim maratonisti pentru a suferi de deshidratare. Chiar si jucand numai un set de tenis de camp putem sa ne deshidratam in urma efortului depus. Cifrele reprezentate de acest procent tabu de 5% nu par a fi relevante, deoarece in cazul unei persoane care are o masa corporala de 100 kilograme reprezinta abia 5 litri de lichide pierdute.  Ca urmare se impune a fi tinuta sub control starea de hidratare a organismului.

Informatii cu caracter general – orientativ;

  1. Sa nu subestimam cansitatea de lichide eliminate din corp prin transpiratie, in acest sens fiecare litru de lichid pierdut trebuie completat prin consumul a cel putin patru pahare de apa/lichide/aproximativ 1000 ml. Prestant anumite activitati fizice, in decursul unei ore de efort putem elimina din corp, chiar si doi litri de apa, care isi gasesc corespondentul in consumarea a 4 – 16 pahare de apa. Daca dorim sa cunoastem mai precis nivelul deshidratarii de care suferim, atunci se impune sa ne cantarim inainte de inceperea antrenamentului si imediat dupa incheierea acestuia.
  2. Sa bem chiar si in timpul desfasurarii antrenamentelor. Sticluta cu paa sa ne fie intotdeauna la indemana. In cazul efectuarii unor antrenamente intensive trebuie sa bem cu regularitate la intrvale de 15 – 20 minute.
  3. Sa evitam sa se instaureze senzatia de sete. Senzatia de sete este un semnal care succede insturarea starii de deshidratare, fapt pentru care nu trebuie sa asteptam declansarea acestui avertizor.
  4. Sa bem in cursul intregii zile.
  5. Apa sa nu fie inlocuita sub nici un motiv cu bauturi racoritoare cofeinizate, sau cu altele de pilda ceai, cafrea sau altele nerecomandate.
  6. Trebuie sa fim constienti de faptul ca, chiar daca suferim de un banal guturai sau suntem raciti acestea duc ele insele la deshidratare, fapt pentru care medicul curant ne va indica ce sa interprindem pentru a evita deshidratarea.
  7. Sportivii trebuie sa depaseasca bariera conventionala a celor opt pahare de lichide baute zilnic, fapt pentru care culturistilor le este recomandat sa bea zilnic cate  3 – 4 litri de apa.
  8. Avem nevoie de mai multe lichide in momentul in care desfasuram activitati sub cerul liber.
  9. Sa incepem programul zilnic prin consumul unui pahar cu apa si la culcare sa ne luam masuri pentru a fi hidratati corespunzator.
  10. Starea de hidratare se poate monitoriza prin clasica metoda a observatiei : daca suntem hidratati corespunzator ne vom urina din belsug, iar culoare urinei va fi deschisa. Daca urina are miros patrunzator, iar culoarea ei este inchisa aceasta consituie semnalul necesitatii unei hidratari suplimentare.

One thought on “Apa si implicatiile sale in activitatile zilnice

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *