Artrita Reumatoida

Ce este artrita reumatoida ?

Artrita reumatoida (AR) este o boala cronica inflamatorie, care afecteaza in principal sinovialele articulatiilor mici ale mainii, incheitura mainii, piciorului, cotului si gleznei. Acestea sunt articulatii care se misca liber si care sutn acoperite de o membrana sinoviala care lubrifica jonctiunea. Artrita reumatoida este o boala cu evolutie posibil lunga, marcata de perioade de exacerbare, urmate de perioade de remisie.

Ce simptome are artrita reumatoida ?

  • durere mai mult sau mai putin intensa
  • rigiditate
  • oboseala generala
  • pierdere in greutate
  • astenie datorata anemiei

Deoarece pot fi afectate si alte organie din corp – plamanii, splina si rinichii – afectiunea este numita si boala reumatoida. Alte manifestari ale bolii reumatoide includ vasculita (inflamatia arterelor), anemia, sindromul Sjogren (uscaciunea ochilor s lipsa salivei), sclerita (inflamatie a membranelor ce inveleste inima), afectarea nervilor periferici, afectarea rinichilor si marirea splinei.

Ce simptome are artrita reumatoida ?

Afectarea sinoviala se face treptat in artrita reumatoida, desi severitatea simptomologiei variaza. Boala incepe cu o inflamatie acuta a membranei sinoviale, acest fapt ducand la inflamatia progresiva, distrugerea cartilajelor si osteoporoza (pierderi in tesutul osos). Pe masura ce inflamatia se reduce, durerea se atenueaza, dar incepe sa se formeze tesut in spatiul articular. In cazurile cele mai severe, tesutul se osifica sub forma de punti osoase incapacitand bolnavul.

Artrita reumatoida este caracterizata de umflarea articulatiilor mici ale mainilor, picioarelor, incheiturilor mainii, gleznelor, genunchilor si coloanei cervicale (gat). Durerea e mai rara la nivelul umerilor, coatelor si soldurilor.
– distrubutia simetrica este un inidcator al artritei reumatoida.
– revarsatul intraarticular (lichid in articulatie) si afectarea muschilor din jurul articulatiei insotesc adeseori infllamatia
– orice articulatie sinoviala poate fi afectata de inflamatie, rigiditate, devenind „fierbinte”, dureroasa si rosie.
Pe masura ce boala avanseaza, se produc distrugeri ale cartillajelor, oaselor si ligamentelor, aparand deformari tipice, specifice stadiilor avansate ale artritei reumatoida.

Deformarile specifice includ :

  • sindromul de tunel carpian (amorteala si durere la nivelul mainii)
  • umflarea articulatiilor coatelor si incheiturilor mainii
  • subtierea degetelor de la mana, cu umflarea articulatiilor interfalagiene
  • degete indoite, imposibil de indreptat
  • tenosinovita (inflamatia tendonului)
  • noduli subcutanati (umflaturi sensibile ale tesutului fibros, situate subcutanat), mai frecventi pe brate.

Diagnostic artrita reumatoida

Diagnosticul de artrita reumatoida necesita examinarea atenta a pacientului si a istoricului bolii.

Exista un numar de teste care ajuta la prezicerea diagnosticului :
– testele de laborator vor determina prezenta in sange a indicatorilor activitatii boli
– factorul reumatoid
– hemolucograma (pentru anemie),
– radiografiile mainilor, incheiturilor mainii, picioarelor si gleznelor.

Modificarile caracteristice constau in distrugeri ale sinovialei si eroziuni osoase. Radiografia toracica poate indica afectarea inimii si a plamanilor Exista criterii clinice acceptate pentru diagnosticul clinic al bolii artrita reumatoida.
Astfel, patru dintre manifestarile mentionate mai jos trebuie sa fie prezente la pacientul cu artrita reumatoida :
– rigiditate matinala, ce dureaza mai mult de o ora, pe perioada de cel putin sase saptamani.
– artrita simetrica pentru o perioada de cel putin sase saptamani
– afectarea musculara a cel putin trei articulatii pentur o perioada de cel putin trei saptamani
– prezenta nodulilor reumatoizi
– modificari radiologice ale oaselor
– prezenta factorului reumatoid in sange

Cum tratam artrita reumatoida ?

Pacientul si familia lui trebuie sa inteleaga natura acestei boli, artrita reumatoida si modul in care boala il va aecta. De asemenea, ei trebuie sa inteleaga masurile terapeutice si faptul ca progresia bolii poate fi incetinita sau oprita prin administrarea medicamentatiei corespunzatoare.

Tratamentul Medicamentos
– analgezicele cum ar fi aspirina, paracetamolul sau codeina ajuta la potolirea durerilor cauzate de artrita reumatoida.
– corticosteroizii, inclusiv predinisolonul sunt medicamente antiinflamatorii puternice. Se folosesc mai degraba pentru tratamentul complicatiilor, precum vasculita sau prblemele pulmonare.
– antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt folosite pe scara larga in traamentul AR si includ benorylat, ibuprofen, naproxen, piroxicam si indometacin. Trebuie administrate cu grija deoarece pot da  dipsepsii (indigestie) sau sangerari gastro-intestinale.
– medicamentele antireumatice schimbatoare ale bolii (DMARDs) se crede ca afecteaza procesul de evolutie a bolii desi nu se stie exact cum functioneaza.

Se administreaza in stadiile precoce, repede dupa punerea diagnosticului, sub urmarirea specialistului. Ar putea trece sase panal a douasprezece saptamani pana la aparitia unui raspuns favorabil.
DMRDs includ compusi de aur, injectabili sau sub forma de pastile, metotrexat, penincilamina si hidroxichiona, un medicament antimatilaric. Ultimul necesita monitorizare pentru efectele pe vedere. Toate DMRDs necesita monitorizarea regulata a urinei si sangelui, pentru urmarirea semnelor de toxicitate.

CAUZELE APARITIEI ARTRITEI
Studiile au sugerat un numar mare de cauze potentiale ale AR, incluzand infectiile cu microorganisme, distrugerea autoimuna a tesuturilor (anticorpii ataca testuturile proprii) si susceptibilitata genetica. Exista dovezi expermentale pentru a sustine toate aceste teorii, dar inca nu exista o dovada concludenta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *