Simptomele colonului iritabil
Durerea sau disconfortul in abdomen este cel mai frecvent simptom de colon iritabil si de multe ori dureri mai mici in abdomen decat in partea stanga. Abdomenul tau se poate simti balonat si poate arata umflat. Acest lucru este mai frecvent la femei.
Alte simptome ati putea avea daca aveti colonul iritat:
- senzatie de rau
- indigestie
- o durere de cap
- dureri de spate
- oboseala
- probleme cu vezica, cum ar fi nevoia de a urina mai frecvent
- probleme cu viata sexuala, cum ar fi durere in timpul sau dupa sex, sau o lipsa de interesi in sex
- anxietate
- depresie
Aceste simptome pot fi cauzate de alte probleme decat colon iritabil. Daca aveti oricare dintre aceste simptome, consultati medicul de familie pentru sfaturi.
Cauzele sindromului de intestin iritabil
Cele mai exacte motive pentru care s-ar putea dezvolta colon iritabil nu sunt pe deplin intelese in prezent. Acesta poate fi o combinatie de:
– Contractii mai frecvente sau mai puternic din muschii din peretele intestinului – acest lucru se poate intampla daca semnalele care calatoresc de la creier la intestin sunt perturbate in vreun fel atunci cand produsele alimentare trece prin sistemul digestiv.
– Sensibilitate crescuta la durere din interiorul intestinului
– Inflamatie a intestinului, de exemplu, o infectie, cum ar fi gastroenterita
dvs. genetice, s-ar putea mosteni colonul iritabil
Stresul poate declansa simptomele. Simptomele pot deveni mai agresive dupa ce mananca anumite alimente, de exemplu, alimente grase.
Antibiotice si medicamente anti-inflamatorii non-steroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul (de exemplu Nurofen) si diclofenac (de exemplu, Voltarol), se poate face, de asemenea, simptome mai rau.
Diagnosticul sindromului colon iritabil
Medicul va intreba despre simptomele dumneavoastra si va examineza. El sau ea va cere, de asemenea istoricul medical. El sau ea va cere, de asemenea informatii, despre miscarile intestinului, cum ar fi cat de des va deschideti intestinee, cat de usor mearge, cum arata fecalele si in cazul in care acestea au sange sau mucus in ele. Nu exista un singur test pentru a confirma unui colon iritabil, prin urmare, medicul dumneavoastra va poate cere sa aveti unele teste suplimentare, cum ar fi teste de sange, pentru a exclude alte conditii.
Daca aveti simptome tipice colonului iritabil, este putin probabil aveti avea nevoie de teste suplimentare. Cu toate acestea, medicul dumneavoastra va poate oferii alte teste suplimentare in cazul in care simptomele pot fi legate de conditii mai grave ale intestinului. Aceste simptome pot include:
- pierderea in greutate
- sange sau mucus in fecale
- probleme intestinale, dezvoltate la persoane cu varsta de peste 50 de ani
- un istoric familial de probleme intestinale
- diaree care dureaza mai mult de sase saptamani
- anemie
In cazul in care medicul de familie crede ca colonul iritabil poate fi cauzat de o infectie, vi se va cere sa dati o proba de fecale . Aceasta proba va fi trimisa la un laborator pentru testare.
Tratamentul sindromului de intestin iritabil
Desi nu exista nici un tratament pentru colon iritabil, exista tratamente care pot ajuta pentru a imbunatati simptomele. Acestea includ efectuarea de modificari la stilul tau de viata, luand medicamente si tratamente psihologice. Cu ajutorul medicului de familie, puteti decide cum este mai bine pentru dvs.
Urmatoarele sfaturi generale despre dieta ta poate ajuta:
Mananca mese regulate.
Bea suficiente lichide, dar incearca sa limiteze bauturi cu cafeina, cum ar fi ceai si cafea, la un maxim de trei cesti pe zi , de asemenea, bauturi alcoolice si carbogazoase.
Comsumati mai putine produse alimentare care sunt bogate in fibre insolubile, cum ar fi painea integrala, cereale integrale de orez si cereale care contin tarate atunci cand simptomele se agraveaza.
Nu consumati mai mult de 3 portii de fructe pe zi.
Limitati alimentele procesate. Acestea pot contine “amidon rezistent”, care este dificil pentru corpul tau de al digera.
Daca aveti diaree, taiati indulcitorii artificiali. Acest lucru este utilizat in unele dulciuri fara zahar, bauturi si produse dietetice.
Daca va simtiti umflat, incercati sa mancati ovaz, care se gasesc in unele cereale si terci de cereale, si o lingura de seminte de in fiecare zi.