Despre crampe musculare
A afla totul despre crampele musculare inseamna in primul rand sa ne documentam asupra modului cum se produc si nu in ultimul rand asupra faptului cand trebuie sa ne prezentam la medic si cum sa anihilam sau diminuam efectele lor. O crampa musculara este o contractie fortata a muschilor care nu este urmata de o revenire. Crampele pot afecta aproape toti muschii cu exceptia muschilor scheletici, care nu sunt sub controlul sistemului neurovegetativ.
Muschii care leaga doua articulatii sutn mai predispusi la crampe.Crampele pot implica toti muschii, ori mai multe grupe musculare.
Cele mai afectate grupe musculare sunt :
- muschii gemeni (gastrocnemius)
- muschiul biceps femural (hamstrings)
- muschii : vast lateral si mediu (quadtriceps)
Crampe musculare la picioare, maini, brate si abdomen sau cusca toracica sutn destul de des intalnite. Crampele musculaare includ dureri de intensitati diferite pornind de la ticuri nervoase pana la chinuri insuportabile. O crampa musculara poate fi tare la pipait sau/si apare vizibil deformata ca un tic nervos, sub piele. o crampa musculara poate sa dureze incepand cu cateva secunde, pana la circa 15 minute. Trebuie sa treaca mult timp pentru ca efectul crampelor musculare sa dispara.
De ce si cand apar crampe musculare ?
Desi cauzele exacte ale crampelor musculare sunt in cvasitotalitate necunoscute, multi cercetatori cred ca intinderile musculare si oboseala musculara intervin in acest mecaniscm anormal de producere al contractiilor musculare, incluzand lipsa incalzirii musculare, deschiderea sau lipsa sarii si mineralelo. Sa analizam, deci pe rand principalii factori care se fac raspunzatori de producerea crampelor musculare.
INTINDERILE MUSCULARE SI OBOSEALA MUSCULARA
Muschii sunt grupati in fibre care se contracta si se destind pentru a produce miscare. Un program regulat de stretching, intinde fibrele musculare care se pot contracta si destinde viguros atunci cand exersam. Cand corpul nostru este slab incalzit sau suntem predispusi oboselii musculare, apar factori care pot sa modifice activitatea neuro-spinala. Supraexersarea epuizeaza aportul oxigenului in muschi oferind conditiile producerii spasmelor. Cand survin crampele, fibrele nervilor spinali stimuleaza muschii sa se cotnracte.
CALDURA, DESHIDRATAREA SI EPUIZAREA ELECTROLITICA
Crampe musculare pot sa apara mai frecvent si pe vreme calduroasa deoarce corpul transpira mai mult eliminand sarea si anumite minerale (potasiu, magneziu si calciu). Lipsa acestor substante poate fi o cauza pentru care pot aparea crampe musculare.
EXISTA ANUME PREDISPOZITII PENTRU PRODUCEREA CRAMPELOR MUSCULARE ?
Aproape oricine are experietna crampelor musculare. Se pot produce pe timpul cat jucam tenis, golf, popice, innotam sau practicam alte activitati legate de traiul nostru cotidian. De asemenea, se pot produce si in stare de repaus sau chiar in timpul somnului. Chiar si un efort minor, in unele sitautii poate declansa crampele. Unii au o predispozitie de a face crampe musculare, cu mutle repercusiuni psihice. O mare predispozitie asociata consumuluui unor anumite alimente sau caldurii prea mari o au copii si tinerii, persoanele in varsta de peste 65 ani, supraponderalii, persoanele suprasolicitate in timpul efectuarii muncii sau antrenamentului, cei care consuma medicamente su droguri.
Crampele musculare sunt foarte comune la atletii de anduranta si la persoanele varstince care desfasoara activitati fizice obositoare.Atletii sunt predispusi crampelor musculare inaintea competitiilor, cand corpul nu este in cea mai buna forma si este obosit. Adeseori crampele musculare survin ca urmare a unor eforturi intense sau prelungite. Persoanele varstince sunt predispuse, mai frecvent incepand cu varsta de 40 ani, cand intervine fenomenul atrofierii musculare, care in masura se datoreaza si inactivitatii fizice. Corpul, de asemenea reactioneaza mai greu din punct de vedere al termoreglarii, fiind mai putin sensibil in a raspunde schimbarilor de temperatura in cazul crampelor musculare la aceasta varsta.
AUTO AJUTORUL
- sa incetam orice activitati ce pot declansa crampe musculare;
- sa incordam usor muschiul afectat si sa masam cu grija locul afectat, pana la disparitia completa a crampelor musculare.
- aplicam o compresa calda pe muschiul afectat, iar in cazul durerilor mari vom aplica o compresa rece.
Pentru a pre intampina aparitia crampelor musculare este indicat sa acordam o atentie sporita exercitiilor de incalzire generala. Exercitiile de mobilitate generala, inaintea sedintelor de antrenament pot preveni aparitia crampelor musculare. Intotdeauna trebuie sa efectuam exercitii de incalzire inainte de a depune efort
BURLACU VASILE says:
vreau sa stiu un raspuns in cazul crampelor musculare daca mai pot fi tratate caci sotiei mele i se contracta muschii de abea mai merge nu stiu cum sa fac si unde sa ma adresez caci mii tare mila de ea va rog cautati sami dati o sugestie adecvata ca nam o alta cale suntem impreuna de ani si as dori sa pot gasi leacul Pe unde am intrebat siam umblat nam gasit suportul de ajutor VA multumim
Simona says:
Trebuie mers la medic, fara control nu se poate presupune nimic. Mergeti la medicul de familie care ii va da trimitere la un specialist.