Cum functioneaza imunitatea ?

Imunitatea produsa de celulele B: structura unei molecule de globulina consta in doua lanturi lungi de aminoacizi, dispusi unul langa altul, fiind considerate lanturi grele datorita dimensiunilor mari. Pe fiecare celula de pe aceste lanturi si la unul din capetele lor se afla doua lanturi mici de aminoacizi, cunoscute sub numele de lanturi luminoase. Ambele tipuri de lanturi (grele si luminoase) iau nastere separat si se combina ulterior inainte ce globulina sa paraseasca celula plasmatica pentru a patrunde in sange.

Globulinele din structura aminoacizilor, la fiecare capat al lanturilor, si in functie de aceste deosebiri, ele pot fi clasificate in cinci grupe: IgA, IgG, IgD, IgE si IgM. IgA, constituind cel mai important element de aparare impotriva bacteriilor si virusilor din sange, este creata de celulele plasmatice care captusesc intestinul si plamanii. IgE, responsabila pentru alergie, este atasata la celulele din plamani, precum si din alte parti ale organismului. Rolul globulinei IgD, nu este cunoscut deocamdata, iar IgM este posibil saf ie o ramasita provenind de la stramosii nostri.

Imunitatea produsa de celulele T: acest tip de celule ataca virusii si tesuturile straine din organism (de exemplu ele pot respinge uneori organe transplantate). Celulele T se formeaza in nodurile limfei, aflandu-se sub influenta glandei timus la o varsta frageda. Daca aceasta flanda lipseste (cum se intampla in cazul ubnor boli ereditare rare), celulele de tip T nu functioneaza, iar pacientul moare inainte de atingerea varstei de 6 luni, din cauza unei infectii virale, de care organismul lipsit de mijloace naturale, nu se poate proteja.

Celulele de tip T distrug materialul strain de orice tip. Cand celulele itnermediare detecteaza prezenta unui intrus, se intorc spre nodurile limfei si transmit mesajul limfocitelor in curs de formare. Asemenea celulelor B, celulele T retin natura microbului respectiv. Gelulele plasmatice care captusesc plamanii si intestinele dau nastere anticorpului IgA, ce lupta impotriva virusilor producatori de raceala si de gripa, precum si impotriva bacteriilor ce provoaca pneumonia. Acest anticorp neutralizeaza asemenea si virusii ce cauzeaza poliomielita.

Anticorpul IgE lupta impotriva aczemelor, alergiilor si astmului. In afara de aceasta el trebuie sa mai aiba si un alt rol (desi acesta nu este cunoscut in prezent), astfel ar fi disparut de-a lungul procesului de dezvoltare a organismului uman.

Imunizarea organismului

Imunitatea organismului impotriva infectiilor poate fi dobandita in mod natural, prin expunerea la acestea, sau prin imunizarea adica vaccinare. Scopul imunizarii este de a preveni unele infectii, stimpuland organismul sa produca anticorpi sau alte cai de a invinge boala.

Imunizarea a fost descoperita pentru un numar restrans de infectii insa deoarce acestea cuprind boli destul de serioase, proiectele de imunizare au dus la importante imbunatatiri ale sanatatii si la cresterea longevitatii.

Vaccinul a fost inventat de fizicianul englez Edward Jenner in secolul 18. Cercetatorul a observat ca persoanele care suferisera de varsat negru, o boala specific vitelor, erau imuni la boala numita variola. Cu toate acestea, incercarea lui Jenner de a perfectiona un vaccin impotriva variolei a avut si urmari neplacute

0 thoughts on “Cum functioneaza imunitatea ?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *