DIAREEA

Diareea se caracterizeaza prin eliminarea frecventa de scaune neforrmate cu resturi alimentare nedigerate sau incomplet digerate. Cauza diareei este accelerarea tranzitului intestinal. Ea poate fi cauzata de o inflamatie a peretelui intestinal sau prezentei unor toxine bacteriene sau a unor infectii.

Inflamatia peretelui intestinului subtire poarta numele de enterita. Ea este insotita de scaune frecvente, de febra, astenie, ameteli si dureri abdominale.

Alimentatia depinde de stadiul bolii. In primele zile se administreaza o dieta hidrica, ceai de menta, de musetel , de tei fara zahar, sucuri de fructe. Ele vor fi usor caldute intrucat lichidele reci accelereaza peristaltismul intestinal. Din ziua a 3-a se servesc supe de legume limpezi, cu sare, orez pasat, apoi supe creme de legume, fainoase, branza de vaci si branza telemea desarata. Se vor adauga apoi mere rase sau mere coapte, carne rasol sau perisoare dietetice, paine alba veche de o zi, legume fierte date prin sita. Sunt contraindicate alimentele bogata in celuloza, afumaturile, condimentele si conservele.

Diareele cronice pot fi consecinta directa a unor imbolnaviri a intestinului gros (colonul). Se caracterizeaza prin inflamatii ale peretelui sau modificarea florei intestinale. Inflamatia colonului poarta denumirea de colita. Dupa cauzele care le-a provocat, colitele pot fi de mai multe feluri.

In toate cazurile regimul va fi unul destul de sever, un regim de curatare intestinala care va fi largit mai mutl sau ma iputin, in functie de evolutia bolii.

Alimente permise : carnea de vaca, pasare sau vitel fiarta, sunca, pestele slab, fiert sau frupt, ouale fierte, pastele fainoase, cartofi numai in cantitate mica si sub forma de piure, paien prajita, biscuiti, unt si ulei crud adaugat in preparate, supe sau soteuri, sucur ide fructe neacide, ceai de tei, sunatoare, de menta sau putin indulcite.

Se recomanda mese dese de 5 – 6 ori pe zi, dar putin abundente.

Alimente interzise : legumele si fructele crude, legumele si fructele uscate, painea integrala, carnea grasa, grasimile prajite, conservele si mezelurile, produse zaharoase concentrate, condimentele , bauturile gazoase, sucurile de fructe acide. In caz de intoleranta se vor suprima si produsele lactate.

Colita de fermentatie se datoreaza unei tulburari a florei intestinale care degradeaza returile miliacee nedigerate in intestinul subtire. In caz de colita de fermentatie apar in scaun celuloza nedigerata si amidon, datorita accelerarii tranzitului.

Primul obiectiv al dietei este eliminarea alimentelor bogate in celuloza si amidon, ele prvocand fermentatia.

0 thoughts on “DIAREEA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *