Dureri de spate

Sanatatea spatelui este influientata in primul rand de postura, de felul cum mergeti si carati greutati, dar si de dieta, digestie si modul cum reactionati la stres. Durerea de spate afecteaza pe aproape toata lumea la un moment dat in viata. Exista numeroase tratamente naturale care pot fi folosite pentru alinarea durerilor de sate, chiar si atunci cand cele clasice nu au efect.

Durerile de spate pot fi o problema usoara sau poate crea invaliditate grava pe o perioada indelungata. Ea poate fi rezultatul unei afectiuni a spatelui sau a unei leziuni cauzate de caratul de obiecte grele, exercitii facute fara asistenta necesara, rasuciri si intoarceri bruste. Postura inco recta a corpului, lipsa exercitiului, statul intr-o anumita pozide tinap indelungat, sarcina si excesul de greutate favorizeaza aparitia unor dureri de spate si inrautafesc durerea existenta. Stresul este alta cauza majora de dureri de spate. Mai rar, ele sunt rezultatul unor afectiuni care nu au legatura cu spatele, cum ar fi infectiile urinare.
Durerea poate fi rezultatul unor probleme la ni­velul oricarei parti din structura complexa a spatelui. Deseori e determinata de o combinatie de factori cum ar fi:

  • Intinderi musculare si de ligamente.
  • Deteriorarea unei fatete articulare de vertebra.
  • Spasme musculare, care apar ca masura de protectie pentru a imobiliza coloana in urma unei leziuni, intinderi sau a stresului. Muschii din ju­ral zonei afectate se contracta, devin durerosi si rigizi si de multe ori impiedica orice miscare.
  • Hernia de disc este o cauza mai putin frecventa ce cauzeaza dureri de spate decat se credea. Durerea apare pentru ca nucleul cartilaginos iese din cliscul intervertebral si apasa asupra unui nerv sau irita tesuturile locale. Discurile au tendinta sa se deterioreze mai tarziu in viata, ceea ce le face mai vulnerable la leziuni. Si sedentarismul creste riscul unor discopatii.
  • Sciatica, o durere ascutita si puternica simtita in fesa, care iradiaza in jos, pe partea posterioara a piciorului. Cele mai frecvente cauze sunt osteoartrita si apasarea unui disc afectat asupra nervului sciatic.
  • Osteoartrita este una dintre cele mai frecvente cauze de dureri de spate la persoanele de peste 50 de ani.
  • Osteoporoza slabeste rezistenta vertebrelor, iar acestea se rup sau se fractureaza cu usurinta.
  • Stenoza spinala, adica ingustarea canalului ver­tebral, ceea ce produce presiune asupra maduvei spinarii si nervilor aferenti.

Cum prevenim durerile de spate ?

  • Cea mai importanta cale de a preveni durerile de spate este mentinerea rezistentei si a flexibilitatii spatelui prin exercitii zilnice. Este esential sa evi­tati miscarile exagerate sau fortate, care provoaca presiune si intindere.
  • Luati urmatoarele rnasuri pentru a va proteja spatele:
  • Nu duceti niciodata o sacosa grea intr-o singura rnana sau pe un singur umar. Impartiti mai bine greutatea in doua si duceti cate o sacosa in fiecare mana. Si mai bine este sa folositi un rucsac de spate sau o geanta cu maner foarte lung, care se prinde pe umarul opus.
  • Pentru ridicarea unui obiect greu, apropiati-va cat mai mult de el, indoiti genunchii apoi ridicati-l prin indreptarea genunchilor, mentinand spatele cat mai drept.
  • Nu va rasuciti din talie in tirnp ce tineti ceva foarte greu in maini; miscati picioarele astfel incat sa va intoarceti cu tot corpul.
  • Cand stati asezat tineti spatele drept, asigurandu-va ca zona inferioara a coloanei este bine sustinuta.
  • Cand con­duceti, lasati scaunul pe spate pentru a mari unghiul dintre coapsa si trunchi.
  • Purtati pantofi confortabili, care sustin bine piciorul si nu va fac sa calcati anormal. Modificarea pantofilor la recomandarea unui specialist in pro­bleme ortopedice poate reduce deseori fortarea spatelui.
  • Daca lucrati ore in sir la computer, asigurati-va ca aveti o pozuie corecta. Folositi un suport pentru picioare daca nu le puteti sprijini direct pe podea.
  • Nu va aplecati niciodata pentru a face ceva (de exemplu, sa maturati). Ingenuncheati.
  • Verificati daca salteaua este destul de tare (dar nu excesiv de dura) ca sa va sustina spatele. Daca e prea moale, puteti sa o intariti punand o scandura intre ea si baza patului.

Cum scapam de durerile de spate ?
Daca stresul este una dintre cauze, incercati sa re­duceti sursele de tensiune si apelati la metode mai eficace pentru controlul stresului.
Cald si rece: Acest tip de hidroterapie imbunatateste circulatia si stimuleaza vindecarea. Pentru a reduce durerea provocata de o intindere musculara sau de sciatica, aplicati un pro­sop rnuiat in apa fierbinte si apoi stors. Aplicati un prosop fierbinte timp de doua mi­nute si apoi timp de un minut unul muiat in apa rece. Alternati-le 15 minute. Metoda este benefica mai ales pentru durerea provocata de o intindere musculara. Folositi doar un prosop rece pentru durerea produsa de o inflamatie.
Fitoterapie: Ajuta la reducerea durerilor si a rigiditatii si la stimularea circulatiei.

  • Masati pielea din zona dureroasa cu cantitati egale de glicerina si tinctura de ardei iute.
  • Aplicati frecvent pe spate comprese fierbinti cu calin, Valeriana, musetel sau ghimbir.
  • Pentru sciatica, masati pielea cu ulei de suna­toare.

Apelati la medic daca :
Aveti dureri de spate ce  nu se amelioreaza dupa cateva zile sau se agraveaza.
Durerea apare brusc si e intensa.
Un membru al corpului devine insensibil si inert.

0 thoughts on “Dureri de spate

  • buna ziua! Am o problema de vreo 45 de zile, ma doare muschiul de pe langa coloana in dreptul omoplatului drept. Parca am un cutit infipt acolo. Cand sotul mi-a facut masaj, a spus ca se simte o portiune de tesut moale cu 2 noduli. Nu imi trece cu nici un unguent iar uneori ma arde in acea zona, in special dupa ce am stat intinsa 4-5 ore. Initial m-a durut partea de mijloc a spatelui iar apoi durerea a urcat si ma chinuie noapte de noapte. Atunci cand sunt in picioare, ma doare doar la miscare dar noaptea ma trezeste din somn. Va rog sa ma sfatuiti unde trebuie sa merg sau ce metoda sa mai incerc. Multumesc, Alexandra.

  • O problema relativa similara am avut si eu, in cazul meu era vorba de curent, raceala. Eu am pus comprese cu perna calda din sare, am luat -o de la Praid, sunt bune si frectiile, dar daca e vorba de noduli ar trebui sa mergi la medic. Te duci la medicul de familie si iti da o trimitere.

  • Am si eu o problema identica, ma doar muschiul din spate, de pe langa coloana, simt un junghi, uneori si atunci cand respir. Pe vremuri faceam baie fierbinte in apa de la statiunea Felix si imi trecea, acum nu stiu ce sa incerc, perna cu sare de praid de unde as putea cumpara ?

  • asa sunt bolile de spate si eu am probleme cu spatele
    cerd ca cel mai bine cu masaje ne va trece bolile de spate
    o sa platim bani grei ca sa scapam de boliklle de spate

  • am si eu probleme de 6 luni cu nervul stiatic din coloana pina in calcii partea dreapta o simt amortita si am facut si trat.si injecti laser terapie si acupunctura si nimic mia pornit durerea de la apa termala vreau si eu niste sfaturu?

  • Durerea de spate e poate cea mai frecventa problema a zilelor noastre. Cauzele sunt multiple, in general totul pleaca de la comoditatea noastra, activitatea sedentara si de multe ori anumite exagerari pe care le comitem in tinerete.
    Masajul ajuta in anumite situatii, conteaza salteau pe care dormim, sata in situatile fericite. Mai sunt si cazuri care au nevoie de bisturiu.

  • am pobleme de spate(nijlo. nu pot sta mult intr.o pozitie si de ceva timp imi amorteste cate o mana dar amorteala in care nu o simt nu e gen ciupituri. iar cand respiri ma doare si mai tare. ar putea fi cv mai grav sau doar trb sa port un brau si atat?

  • E necesar un control medicalm, exista multe posibilitati, ideea e sa stii exact despre ce este vorba, cauza, sa stii ce sa eviti. Uneori e suficient un brau, o saltea buna, alte ori se ajunge la bisturiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *