Durerile cervicale si dorsolombare

Sediul durerii este lânga portiunea vertebrala afectata. Durerea  locala care nu variaza cu schimbarea de pozitie sugereaza o  tumora sau o infectie la nivelul coloanei vertebrale.  Durerea iradiata la coloana poate lua nastere din viscerele  abdominale sau pelviene. Este descrisa de obicei ca durere  abdominala sau pelvina, precum si ca durere vertebrala si  deseori nu este influenAata de pozitia coloanei. Acest tip de  durere poate fi descris uneori doar ca durere lombara.

Durerea de origine vertebrala poate iradia în fese sau coapse.  Afectiunile coloanei lombare superioare pot declansa durerea  ce iradiaza în regiunea lombara, în regiunea inghinala sau  în partea anterioara a coapselor. Bolile ce afecteaza coloana  lombara inferioara pot declansa durerea ce iradiaza în fese, în coapse posterior sau, rareori, în gambe sau în picioare.  Injectiile cu substante de contrast în structurile sensibile la  durere ale coloanei (discografia) pot produce dureri în membrele  inferioare, ce nu au distributie metamerica. Patogia exacta a  acestor dureri „sclerotomale“ e neclara.

Durerea lombara radiculara clasica e de obicei ascutita si iradiaza de la coloana în membrul inferior, pe teritoriul  unei radacini nervoase. Tusea,  stranutul sau contractia voluntara  a musculaturii abdominale  (ridicatul greutatilor sau  efortul de defecatie) produc  frecvent durere iradiata. Pacientul  observa accentuarea  durerii în pozitii care întind  nervii si radacinile nervoase.  Pozitia sezânda întinde nervul  sciatic (radacinile L5 si S1),  deoarece nervul trece posterior  de sold. Nervul femural  (radacinile L2, L3 si L4) trece  anterior de sold si nu este  întins în poziAia sezând.  Numai descrierea izolata a  durerii nu poate diferenAia clar o durere de origine vertebrala  de o radiculopatie.  Durerea asociata cu spasm  muscular, desi de origine neclara,  este frecvent asociata  cu multe afectiuni ale coloanei.  Spasmele sunt însotite  de posturi anormale, contractura  muschilor paravertebrali  si durere surda.

Durerea lombara de repaus sau nelegata de postura poate ridica suspiciunea de  tumora vertebrala subiacenta,  fractura, infectie sau durere  iradiata din structuri viscerale. Durerea în membrul inferior  provocata de mers sau ortostatism  si ameliorata în pozitia  sezânda sau clinostatism este  sugestiva pentru stenoza vertebrala.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *