Cerintele regimului alimentar al persoanelor varstnice izvorasc in primul rand din activitatea redusa a acestor si din scaderea proceselor metabolice. Este clar ca cel ce cheltuieste mai putina energie are nevoie de mai putine calorii. Altfel surplusul neconsumat ingrasa, se depune in tesuturi, grabind imbatranirea si scurtand viata. Daca, sub 40 de ani, un barbat care nu face o munca fizica consuma 2800 – 3000 de calorii, intre 40 si 60 de ani consumul scade cu circa 200 de calorii.
Daca aprecierea numarului de calorii asimilate i se pare cuiva greu de realizat, sa nu uitam sa folosim cantarul pentru cantarire. Cantarul poate fi oglinda cumpatarii. Pentru aceasta este insa bine sa se stie ca regula valabila pentru adulti, ca greutatea corpului sa fie egala cu numarul centimetrilor care depasesc 1 m, nu mai este intocmai valabila pentru cei varstnici. Idealul greutatii corporale pentru o persoana varstnica este sa aiba cu 2 kg mai putin decat numarul cenimetrilor ce depaseste 1 metru din inaltimea corpului.
Caracteristica pentru persoanele varstnice mai este si scaderea sucurilor digestive, deci scaderea capacitatii digestive. Astfel, saliva este mai redusa cantitativ si scade si puterea ei fermentativa. La fel se intampla si cu scurile gastrie, pancreatice etc. Digestia fiind mai greoaie si mai slaba se impune respectarea si a altor reguli speciale de alimetnatie din partea persoanelor varstnice. Astfel, numarul meselor sa creasca de la 3 la 4 – 5, pentru a nu incarca dintr-o data si mai mult stomacul si a nu ingreuna digestia sau a supune organismul la eforturi digestive mari. Mesele trebuie luatela ore fixe pentru a face sa creasca, in mod reflex, secretia digestiva. Mancarea trebuie bine mestecata ceea ce inseamna o buna intretinere a danturii.
Neglijarea danturii duce in plus la predilectie pentru mancaruri bogate in fainoase si dulciuri, ceea ce predispune la ingrasare.
Imbatranirea aduce cu sine si o scadere a mobilitatii tubului digestiv, ceea ce favorizeaza constipatia. Aceasta face necesar sa recomandam varstnicilor sa nu uite utilitatea cruditatilor si a legumelor, a iaurtului si laptelui batut. Utile sunt masurile de igiena a scaunului, stimularea lui prin ore fixe, plimbari, exercitii fizice si mai putin prin laxative sau clisme, care cu timpul favorizeaza lenevirea intestinelor si accentuarea constipatiei.
Dintre toate regulile de alimentatie amintite, poate cea mai importanta de subliniat este cumpatarea. Arta de a ne prelungi viata si a preveni imbatranirea pretimpurie consta in a tra astfel ca sa nu ne scurtam singuri zilele. Cumpatati trebuie sa fim in toate.