Fumul de Tigara

Fiecare dintre noi am auzit la un moment dat despre pericolul inhalarii fumului de tigara de la cei din jur. Multi se intreaba daca inhalarea fumului atunci cand fumeaza este la fel de periculos, sau mai mult. Din pacate, specialistii au demonstrat faptul ca persoanele care sunt expuse la fumul de tigara pot fi mult mai afectate decat cei care fumeaza regulat. Pentru a simplifica putin lucrurile in urmatoarele randuri ale acestui articol procesul prin care o persoana inhaleaza fum de tigara stand in preajma unei alte persoane care fumeaza il vom numi fumat pasiv.

Toate tipurile de fum inhalat de produse din tutun sunt clasificate a fi fumat pasiv. Fumul de tutun din mediu se refera la toate tipurile de fum care rezulta in urma arderii unui produs aprins, ca un trabuc sau tigara. Cercetarile in acest domeniu indica faptul ca fumul de trabucuri si tigari au in comun o mare parte dintre substantele iritante. Atat trabucul cat si tigara contin nicotina, monoxid de carbon, cianura de hidrogen si amoniac. Fumul de tutun mediu de la trabucuri si tigari de asemenea contine substante cancerigene cunoscute sub denumirile de : clorura de vinil, benzen, arsenic, hidrocarburi si nitrozamine. Trabucurile, datorita dimensiunilor lor mari si dimensiunilor foilor de tutun din care sunt facute, degaja mai mult fum decat tigarile obisnuite. Fiind in jurul fumaturilor de trabucuri, sanatatea ta este mult mai amenintata de inhalarea fumului acestora, decat ar fi fost de inhalarea fumului unei tigari aprinse.

Chiar daca atat trabucurile cat si tigarile degaja substante substante toxice similare, totusi exista cateva diferente intre cele doua. Aceste diferente sunt relatate din puncte de vedere diferite si au legatura cu modul in care tigarile si trabucurile sunt fabricate. Productia de trabucuri consta intr-un lung proces de fermentatie si imbatranire. De-a lungul procesului de fermentatie, se produc cantitati foarte mari de substante cancerigene. Odata ce un trabuc a fermentat si imbatranit, el este invelit intr-un invelis neporos care face ca arderea acestuia sa aiba loc intr-un interval mai mare de timp. Procesul de fermentatie si invelisul neporos sunt raspunzatoare concentratiile mari de substante cancerigene care sunt prezenta in fumul trabucurilor.

Un alt motiv pentru care trabucurile produc o cantitate imensa de substante cancerigene este lungimea si grosimea lor. Trabucurile sunt pur si simplu mai mari decat tigarile. Dimensiunile lor le permit sa elibereze mult mai mult fum, si la randul lui, fumul elibereaza cantitati mult mai mari de si mai concentrate de toxine si iritanti. Cum trabucurile sunt concepute pentru a fi fumate mult mai incet decat tigarile normale, si fumatorii de trabucuri sunt incurajati  sa se bucure de o experient relaxata o perioada mai mare de timp in companie canitatilor imense de substante cancerigene.

Este recomandat ca toti nefumatorii sa evite spatiile special amenajate pentru fumat, iar daca tu sau prietenii tai sunteti fumatori de trabucuri asigurati-va ca faceti acest lucru intr-o zona bine aerisita.

0 thoughts on “Fumul de Tigara

  • Adevar spuneti.
    In multe locuri am citit de-a lungul timpului, mai bine fumezi doua tigari decat sa inhalezi fumul unuia care fumeaza o tigara. Nefumator fiind, persoanele care fumeaza fara a se asigura daca cei de langa ei sunt sau nu de acord, aici exceptam locurile special amenajate dau dovada de o nesimtire extraordinara.

    Si un sfat, feriti copii de fumul de tigara orice ar fi. La o varsta frageda, pot aparea probleme foarte mari din cauza fumului de tigara la copii !!!

  • Chestia asta cred ca ar trebui stiuta si respectata de orice parinti cu capul pe umeri. Copii la varste fragede nu au ce cauta in locuri unde se fumeaza !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *