Categories

Ganglioni

Ganglioni

Ganglionii limfatici sunt grupuri de celule situate de-a lungul vaselor limfatice, care joaca un rol important in apararea organismului. Inflamarea ganglionilor este un semn sa luptati activ contra unei infectii sau a altei invazii de catre bacterii sau celule daunatoare. Puteti face multe lucruri pentru a ajuta ganglionii limbfatici sa va protejeze corpul.

Ganglionii limfatici produc anticorpi si celule albe, care lupta contra infectiei. Ei retin si micro­organisme care produc infectii, celule canceroase si alte particule invadatoare. Cand sunt inflamati din cauza unei infectii, ii simtiti ca pe niste galme sensibile, dureroase, caldute, de obicei sub pielea gatului, axial sau inghinal. In timpul unei infectii localizate, ca o taietura infectata, ganglionii lim­fatici din apropierea zonei afectate se pot mari.

Inflamarea ganglionilor limfatici este de obi­cei consecinta unei infectii virale, ca raceala, gripa si unele tipuri de dureri de gat, ca si unul dintre simptomele principale ale mononucleozei infectioase. O infectie bacteriana, un cancer al sangelui sau al sistemului limfatic pot provoca si ele inflamarea ganglionilor.

Prvenire ganglioni

 1. Puteti lua masuri pentru a reduce riscul de infec­tii ce provoaca umflarea ganglionilor limfatici.
 2. Mancati multe alimente care sporesc imunitatea — cele bogate in acid folic, flavonoide, cupru, iod, fier, magneziu, seleniu, zinc, acizi grap esentiali, lecitina, beta-caroten si vitaminele B complex, C, D si E.
 3. Limitati aportul de carbohidrati rafinati, cum ar fi zaharul si faina alba.
 4. Faceti regulat exercitii, pentru a creste imunitatea.
 5. Evitati alcoolul si tutunul.

Cum scapam de ganglioni ?

 • Urmati sfaturile date la ,,metode preventive” si incercati aceste masuri suplimentare:
 • Odihniti-va si dormiti destul.
 • Mancati zilnic usturoi crud.
 • Luati tablete sau tinctura de echinacea si/sau unghia gainii ori ciuperci shiitake, toate stimuland sistemul imunitar, si extract din boabe de soc sau Hydrastis canadensis pentru a lupta con­tra infectiei. Din motive de siguranta legate de fblosirea plantelor.
 • Aplicati comprese reci pe umflatura in primele 1—2 zile. Apoi puneti ceva cald, de exemplu o sticla cu apa calda, la intervale regu­late de timp, pana la disparitia simptomelor.

Apelati la medic daca :

 • Ganglionii limfatici usor umflati raman umflati mai mult de o saptarnana.
 • Ganglionii limfatici cresc in dimensiune sau devin mai sensibili dupa 3 zile.
 • Aveti febra mare sau persistenta.
 • Aveti dureri de cap, de muschi sau abdominale, icter, o eruptie cutanata sau o infectie bacteriana, cum ar fi amigdalita.

4 comentarii pentru acest articol

 1. am un ganglion in partea stanga a gatului si amigdalita fac un tratament cu augmentin sunt motive de ingrijorare?

 2. Gina spune:

  Ganglioni sunt un semn ca ceva nu este in regula, vezi dupa tratament daca revin la normal.

 3. richardramona spune:

  am si eu un ganglion in patea stanga a gatului de multi ani din cauza maselelor cariate.dar si amigdalita umflata,tot in stanga.poate sa fie de la acel ganglion?credeti ca daca imi scot maseaua scap de ganglion si de amigdalita?sau e ceva grav?

 4. Kristina spune:

  Daca problema e veche e putin probabil sa aibe ca si cauza cele spuse de tine.

Pareri, intrebari, sugestii ?

© 2011 Portal Medical · Toate drepturile rezervate ·