Aceasta grupa cuprinde hormoni corticosuprarenali si analogilor de sinteza compusi care au actiune anti inflamatoare precum si efecte majore asupra metabolismului gluco-proteic.
Glucocorticoizii inhiba procesele inflamatorii exudative , necrotice sau cloriferative, indiferent de natura agentului care le-a provocat. Datorita efectului antiinflamator si imuno-depresiv (deoarece inhiba motilitatea leucocitelorsi le scade capacitatea de fagocitoza), glucocorticoizii au o puternica actiune antialergica. Tratamentul cu glucocorticoizi are caracter simtomatic. Se face cu doze care depasesc valorile secretiei fiziologice în unele cazuri fiind necesara administrarea în timp îndelungat de doze de întretinere.
Glucocorticoizi sunt utilizati în special în tratamentul reumatismului articular acut, poliartritei reumatoide, poliarteritei nodoase, astmului bronsic, alergiilor grave, bolilor de piele si în asociatie cu medicatia cito-toxica în mentinerea grefelor si transplantelor. Glucocorticoizi naturali sunt folositi ca medicatie de substitutie în insuficienta cortico-suprarenala. Tratamentul cu glucocorticoizi modifica hemograma producând scaderea numarului linfocitelor , eozinofilelor si bazofilelor si cresterea numarului neutrofilelor, trombocitelor si hematiilor. Provoaca o hiperleucocitoza ce poate pune probleme de diagnostic. Glucocorticoizi, scad apararea antiinfectioaselor a organismului, întârzie vindecarea si cicatrizarea tesuturilor lezate , cresc secretia gastrica de acid clorhidric, la doze mari fiind semnalata aparitia ulcerelor. Principala actiune metabolica a glucocorticoizilor consta din cresterea gluconeogenezei pe seama proteinelor, cresterea glicemiei si micsorareaa utilizarea ei periferice ca efecte ale glucocorticoizilor sunt factori ce pot provoca diabetul steroitic. Glucocorticoizi tulbura metabolismul osos în sensul ca afecteaza matricea proteica osteoida , au actiune antivitaminica D.
Scazând absorbtia digestiva a calciului si crescând eliminarea sa urinara si diminua secretia hipofizata de somatotropi. Favorizeaza instalarea osteoporozei. La copii întârzie cresterea si maturizarea osoasa. Ca urmare a catabolismului proteic sunt afectati muschii, putând aparea slabiciunea extremitatilor mai ales a coapselor si în general diminuarea masei musculare, numita miopatie cortizonica.
Asupra metabolismului lipid influientele constau în special din favorizarea elininarii acizilor grasi cu lant lung. În cazul supradozari producându-se cresterea anabolismului grasimilor. Utilizarea glucocorticoizilor poate provoca hipercorticism, sindromul cusind iatrogen se caracterizeaza printr-o repartitie particulara a surplusului de tesut adipos:
– fata în luna plina;
– burelete grasoase supra claviculare;
– abdomen în sort;
– obezitate;
– diabet;
– osteoporoza,
– epuizare musculara;
– hipertensiune arteriala;
Glucocorticoizi naturali favorizeaza retentia de apa si sare putând produce edeme si hipertensiune arteriala, motiv pentru care trebuie folositi cu prudenta la cardiaci si hipertensivi. Tratamentul cu glucocorticoizi provoaca inhibarea secretiei de adrenocorticotrop hormon cu insuficienta fuctionala a corticosuprarenalilor si atrofia în timp a acestor glande.Se produce astfel un hipocorticism endogen caracterizat prin astenie, apatie iritirabilitate, depresie, si hipoglicemie.
Clasificare:
a. glucocorticoizi cu potenta mica si durata de actiune scurta- cortizon si hidrocortizon;
b. glucocorticoizi cu potenta intermidiara si durata de actiune intermediaraprednison
si prednisolon;
c. glucocorticoizi cu potenta mare si durata de actiune lunga- dexametazona si betametazona;
Doze de întretinere echivalente:
– 40 miligrame hidrocortizon
– 10 miligrame prednisol
– 1,5 miligrame dexametazonul.
Glucocorticoizi cu durata de actiune intermidiara sunt mai potriviti pentrutratamentul de durata decât cei cu durata lunga de actiune. Deoarece acestia din urma prezinta un risc mai mare în producerea insuficientei corticosuprarenale. Majoritatea glucocorticoizilor se administreaza oral, dar pot fi folositi si pe cale injectabila; particular cortizonul si prednisolul sunt folositi numai pe cale sistemica.
Prednisolonul, metilprednisolonul, triamcinolona, dexametazona, betametazona pot fi folositi pe cale sistemica si topic (injecti intraarticulare, unguiente dermatologice, colire si unguiente oftalmice).