Grasimile hidrogenate

Despre grasimile hidrogenate …

Cand uleiurile vegetale lichide sunt hidrogenate chimic pentru a produce margarina, se produc trans-izomeri ai acizilor grasi nesaturati aflati sub forma de cis-izomeri. Trans-izomerii reprezinta intre 6 si 9 procente din aportul de grasimi alimentare.

Un studiu de amploare din Statele Unite (Nurses Health Study) a demonstrat o legatura directa itnre aportul de acizi grasi sub forma „trans” si riscul de boala cardiaca coronara. Din nefericire, studiile de acest tip folosesc chestionare referitoare la dieta care se bazeaza pe estiamri aproximative ale aportului alimentar. Persoanele intrebate pot raporta ceea ce ele presupun ca trebuie sa consume sau pot aparea erori atunci cand sunt intrebate asupra regimului alimentar avut in urma cu cinci sau zece ani.

Grasimile hidrogenate si studiul EURAMIC

Un studiu realizat in Europa si Israel (EURAMIC) pe barbati care au avut un infarct miocardic nu a reliefat nici o influenta a acizilor gasi „trans” asupra riscului de infarct. Un alt studiu folosind continutul in acizi grasi „trans” al tesutului lipidic recoltat de la pacienti nu sprijina ipoteza ca acizii grasi in forma „trans” ar creste riscul mortii subite dupa un infarct cardiac. Sunt necesare alte studii, care vor fi efectuate, pentru a clarifica acest aspect.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *