Stranutul, respiratia suieratoare, lacrimarea si mancarimile sunt toate simptomele unei reactii alergice. Hipersensibilitatea rezutla din conflictul dintre antigene si anticorpi si afecteaza circa 15% din populatie.
Alergia este o afectiune in care are loc o reactie a organismului la anumiti corpi straini (cunoscuti ca alergeni), cum ar fi polenul sau praful. In locul producerii anticorpilor de protectie obisnuiti, sistemul imun declanseaa sinteza unui tip special de anticorpi numiti imunoglobuline E(lg E). Odata formati, anticorpii de tip lgE circula prin sange pana cand se leaga in mod specific de proteinele de la suprafata anumitor celule de la nivelul pieluii, ochilor, nasului si plamanilor. Aceste celule – cunoscute sub denumirea de mastocite – contin un numar mare de granule bogate in substante chimice. La urmatoarea expunere la acelasi alergen, de exemplu inhalarea unui nor de praf sau polen, proteina alergienica se conecteaza cu receptorii de la suprafata mastocitelor si determina „degranularea” acestora – adica eliberarea substantelor chimice continute in interiorul granulelor.
REACTIILE ALERGICE
Substantele chimice – inclusiv histamina – determina producerea unui numar mare de reactii in organism, ca vasodilatatia, inflamarea mucoasei din interiorul nasului (rinita), extravazarea de lichide in tesuturi, spasmul muscular, stranutul si mancarimile.Hipersensibilitatea e specifica expunerii la o anumita proteina, cu ar fi cea din polenul de iarba. Ca urmare, simptomoligia alergica (cunoscuta ca febra de fan, daca este declansata de polen) apare numai cand se imprastie particulele de polen specifice. Aceste manifestari reprezinta „rinita alergica sezoniera”. Daca simptomele apar pe tot parcursul anului, exista o probabilitate mai mare ca ele sa fie determinate de alergenii proveniti de la animalele de casa sau de la acarieni. Aceasta este „rinita alergica perena”. In ambele tipuri de rinita, cazurile ereditare sunt denumite „atopice”
EVOLUTIA UNEI REACTII ALERGICE
1. Patrunderea alergenilor in organism
Alergenii sunt substante areactive in mod obisnuit, care declanseaza o reactie imuna numai la pacientii hipersensibili (sau „alergici”). Alergenii, ca polenul si praful, patrund in organism prin inghitire, inhalare sau prin contact direct cu ochii sau pielea. In aceasta etapa, mastocitele – care elibereaza substantele responsabile de producerea alergiei – nu sunt inca sensibuilizate.
2. Producerea antigenelor
Prezenta alergenilor in organismul unei persoane alergeice declanseaza producerea anticorpilor de tip imuniglobina E (lgE). Aceste proteine in forma literei Y – cunoscute sub numele de „reagine” – se aduna in jurul mastocitelor. Mastocitele se gasesc la nivelul tesutului conjunctiv si la suprafata mucoaselor. De un singur mastocit se pot lega pana la o jumatate de miluion de molecule de lgE, care astfel ii hipersensibilizeaza.
3. Expunerea la alergeni
La urmatoarea patrundere a alergenilor in organism are loc o reactie „alergen-regina” cunoscuta uzual ca reactie alergica. Alergenul se leaga de antigenul prezent la suprafata mastocitelor, determinand modificari intracelulare.
4. Degranularea
Reactia alergen-reagina produce ruperea unora din granulele mastocitare din care se elibereaza substante chimice ca histamina care produce probleme respiratorii si hipersecretia de mucus si alte simtome alergice
0 thoughts on “Intelegerea Alergiilor”