Intepaturile insectelor

Insectele care sug sange, cum ar fi tantarii, lasa mici rani atunci cand ataca. Intepaturile albinilor, vespiilor sau taunilor contin venin. Reactiile oamenilor la muscaturi si intepaturi variaza, dar de cele mai multe ori simptomele dureaza numai o zi sau doua.

Reactia alergica la saliva sau veninul unei insecte provoaca durere, mancarirne, roseata sau umflatura la locul muscaturii sau intepaturii. Unii au o reactie grava la intepaturi de insecte o inflamare foarte periculoasa a cailor respiratorii. La tara traiesc capuse care transmit o infectie bacteriana numita boala lui Lyme, iar in unele parti ale lumii tantarii cauzeaza malarie.

Metode preventive

Acoperiti-va pielea daca va gasiti intr-o zona unde sunt multe insecte. Puneti plasa la usi si geamuri. Indepartati insectele adaugand 5 picaturi de ulei de citronella la 1 pahar cu apa si tamponati pielea expusa. Mancati usturoi si luati o doza zilnica de vitamina B1 (tiamina) si zinc.

Tratament

Masuri generale: Hamamelis distilat si lotiunea cu calamina sunt eficace in indepartarea durerii si mancarimii provocate de muscaturi de tantari si  alte insecte. Alte remedii bune sunt un cub de gheata, gel de aloe vera sau sucul de ceapa.

Intepatura de albina: Indepartati acul de albina apasandu-l piezis ca sa iasa afara. Dupa aceea stoarceti veninul.
Intepatura de viespe: Tamponati, cat mai curand dupa intepatura, cu suc de lamaie, otet sau ceai de scorpsoara. Repetati in caz de nevoie.
Muscatura de capusa: Daca insecta se tine inca agatata de piele, puteti s-o indepartati acoperind-o cu ulei sau vaselina. Apoi scoateti-o usor cu o penseta.
Homeopatie:Aplicati crema Hyp ere al si luati Apis, daca muscatura s-a umflat si e rosie, sau Cantharis, daca predomina durerea arzatoare.
Aromaterapie: Aplicati 1 picatura de ulei de levantica sau de arbore de ceai la fiecare ora.

Apelati la medic daca :

  • Dupa o muscatura de capusa locul s-a inrosit sau a aparut o eczema circuiara, aveti simptome ca de gripa sau va dor articuiatile.
  • Muscatura sau intepatura este pe fata, in gura sau pe gat;
  • Aveti blande, dificultate la respirat, greata sau varsaturi.
  • Contra unei intepaturi de albina sau piscaxuri de furnica puneti bicarbonat de sodiu in putina apa si aplicati pe zona dureroasa.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *