Aceste substante se mai numesc insectofungicide si sunt utilizate contra daunatorilor din agricultura. Cele mai periculoase dintre acestea sunt derivatii organofosforici, in special paratonolul, substanta larg intrebuintata si cunoscuta sub numele gresit de verde de Paris. Verdele de Paris este tot un pesticid, si anume acetoarseniatul de cupru.
Parationul este un toxic foarte puternic, care poate patrunde in organism pe toate cele trei cai: digestica, respiratorie si cutanata. Semnele intoxicatiei apar dupa o perioada de latenta, de la cateva minute la 2 – 3 ore. Accidentatul acuza dureri de cap, tulburari de mers, tulburari oculare (pupila devine mai mica, fenomin numit mioza), greturi, varsaturi, dureri dbominale; se numesc paralizii ale musculaturii respiratorii.
In caz de intoxicatii pe cale cutanata sau prin inhalare, intoxicatul se dezbraca rapid si se spala pe tot corpul cu apa si sapun. Sapunul prin alcalinitatea sa, distruge toxicul. In intoxicatiile pe cale digestiva se provoaca varsaturi sau se face spalatura gastrica. Se sustin functiile vitale. Ca antidot se foloseste atropina in injectii. Intoxicatul se transporta cu maxim de urgenta la spital.
Acetoarseniatul de cupru (Verde de Paris) are ca element toxic arsenicul. Intoxicatia cu aceasta substanta se manifesta prin dureri abdominale, varsaturi, diaree, dureri de cap. Ca prim ajutor se provoaca varsaturi si se administreaza carbune sau magnezie calcinata.
Gavrilescu Vasile Adrian says:
As dori sieu substan?? aceia bun? ca miaparut ni?te paduci de lemn în toat? casa ?i nu mai scap de ei va rog frumos nu conteaz? bani erea bun verde de paris va rog ajutatima