Lombosciatica sau Lumbago

 Lombosciatica sau LumbagoLumbago sau lombosciatica este un termen general care se refera la dureri de spate, iar cei doi termeni sunt adesea folositi alternativ.

Cauzele care stau la baza durerilor de spate pot fi complexe ?i nu sunt intotdeauna evidente. Pentru a determina cauza principala a durerii de spate in partea de jos, doi factori principali ajuta medicul in a face un diagnostic preliminar:

 

 

1.Tipul durerii de spate in partea de jos – ceea ce inseamna o descriere despre cum se simte durerea, ce poate ajuta sau inrautatii, atunci cand acesta se produce.

2.Zona de distributie a durerii la lombosciatica – locul in care durerea este simtita, in cazul in care acesta se limiteaza la partea de jos a spatelui, sau in cazul in care durerea simtita in picior este mai rea decat durerea de spate, sau in cazul in care durerea radiaza in alte parti ale corpului.

Acest articol are ca scop ajutarea pacientilor sa inteleaga modul in care medicii evalueaza zona de distributie a durerii.

 

Inainte de a discuta anumite tipuri de dureri de spate, este important sa intelegem cateva principii importante.

Durerea nu reflecta intotdeauna gradul de afectare a lumbago. Severitatea durerii problemelor de spate este rareori legata de gradul de afectare fizic. De exemplu, o intindere de muschi in partea de jos a spatelui poate provoca dureri chinuitoare, care pot limita capacitatea cuiva de a merge sau chiar sta, in timp ce o hernie de disc poate fi complet lipsita de durere.

Diagnosticul este adesea dificil. Exista mai multe structuri anatomice in partea de jos a spatelui, care pot provoca grave dureri de spate si / sau durere care radiaza in picioare.
Acestea includ:

  • Tesuturilor moi, cum ar fi muschii, ligamentele si tendoanele
  • Oase, care sustin blocurile structurale ale coloanei vertebrale
  • Articulatii, care permit miscarea coloanei vertebrale
  • Discuri (marginea exterioara a discului, inelului, poate fi o sursa importanta de dureri de spate din cauza multitudinii de nervi si tendinta de a se deteriora)
  • Nervii, care se ramifica de la maduva spinarii in partea de jos a spatelui si inerveaza picioarele si talpile

Toate structurile de mai sus se intrepatrund pentru a compensa structura coloanei vertebrale. In timpul dezvoltarii embrionare este o mare suprapunere de aprovizionare nervoasa la toate aceste structuri, ceea ce face aproape imposibil pentru creier sa distinga intre problemele cu o singura structura si celelalte. De exemplu, la un disc rupt sau herniat durerea poate fi identica cu cea a unui muschi zdrobit sau ligament rupt.

Lombosciatica

Precizia diagnosticului este importanta. Notiunile de baza ale unui diagnostic precis cu privire la cauza principala a durerii pacientului este important in cazul in care exista semne de avertizare prezente. Acestea ar include slabiciune a picioarelor, amor?eala semnificativa, pierderea controlului vezicii urinare sau a colonului, febra sau frisoane sau scadere semnificativa in greutate, inexplicabila. Daca aceste simptome nu sunt prezente, atunci tratamentul conservator poate începe, fara a fi necesar obtinerea unui diagnostic imediat cu un RMN.

 

One thought on “Lombosciatica sau Lumbago

  • De o luna de zile ma confrunt cu o durere de sold stang care se lasa in jos pe picior si am o amorteala continua a piciorului pe tot parcursul zilei… chiar daca am luat antiinflamatoare (movalis) , analgezic(midocalm) si am dat si cu unguient (voldaren). In trecut am avut probleme cu coloana in partea de jos, dar imi trecea si-mi reaparea durerea la intervale mari de timp. Va rog sa-mi spuneti daca tratamentul pe care-l aplic este corect si daca am sa ma vindec vre-odata … ca-i tare neplacuta senzatia de durere asociata cu amorteala … la serviciu stau toata ziua la birou si din cand in cand trebuie sa ma ridic sa merg , altfel nu pot suporta durerea, seara cand iau repaos la pat nu mai am nimic. Astept raspunsul dumneavoastra! MILTUMESC !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.