Masajul si Efectele Benefice

Masajul este in primul rand un gest refelex, pe care il facem cand ne este afectata o anumita zona a corpului

Scurt Istoric
Chinezii de acum 4 000 ani nu era deloc straini de tehnica masajului, chiar daca nu beneficiau de mijloace media care sa-l propulse la rang de afacere. Si nici egiptenii nu erau  straini de asta, din moment ce picturi murale din anul 2300 IHr. infatiseaza „vindecatori” in exercitiu aplicarii masajului asupra pacientului. Ca intotdeauna grecii si romanii „au prins” repede, astfel ca au adoptat metoda ca principal mijloc de calmare si vindecare a durerilor.
Julius Caesar care suferea de o nevralgie permanenta, profita zilnic de efectele relaxante ale msajului. Si cu ocaziaa sta mai si reducea stratul adipos, caci sa nu credeti ca masajul anticelulitic ar fi un apanak al civilizatiei moderne. Una peste alta, masajul e legitimat ca practica medicala in tratatele lui Hipocrat, parintele medicinei. Iata decica el nu reprezinta vreo forma alternativa sau fenomen medical atestat, cu drepturi depline. Tonul era deci dat. Nu mai ramanea decat fiecare tara sa-si perfectioneze popriile tehnici, astfel ca astazi masajul este unanim acceptat si utilizat in spitale, clinici de tratament si recuperare si saloanele specializate.

Efectele masajului
Un aspect foarte important este ca, desi masajul se manifesta la prima vedere ca o actiune mecanica asupra unor zone specifice,  efectele sale sunt cu bataie lunga. Daca ne oprim doar asupra acestui aspect, cadem in capcana in care au cazut si anii 60 – 70, cand se impamantenise ideea ca masajul foloseste numai atletilor, pentru a le pastra musculatura in forma. Nimic mai gresit ! Pentru ca exista o multime de tehnici, dintre care unele sunt indreptate in exclusivitate spre relaxarea psihica a individului. Iar metoda este cu atat mai practica, cu cat e sustinuta si de o explicatie medicala : masandu-l, corpul se relaxeaza ,stimuland in acelasi timp, la nivelul creierului, producerea de endorfine, respectiv substanta chimica aducatoare de fericire. Asta pe de o parte. Pe de alta parte, exsita mesaje care ameleoreaza durerea, mesaje care stimuleaza activitatea unor organe interne, masaje pentru reducerea stratului adipos, pentru intarirea musculaturii, pentru revigorarea tonusului muscular sau pentru mentinerea unui aspect sanatos al pielii. Si, in sfarsit, un alt „punct forte” al masajului, este acela ca nu presupune terapie medicamentoasa. Adica scapam de dureri fara sa fortam stomacul sa digere diverse substante chimice, care vindeca ici si facrau dincolo, din cauza concentratiilor foarte puternice.

Lasand la o parte faptul ca sunt situatii in care pacientulu nu poate profita de anumite tratamente pe baza de medicamente, pentru ca au „containdicatii”. Si, din nou, terpia naturala e un adevarat colac de salvare.

0 thoughts on “Masajul si Efectele Benefice

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *