Pierderea Vocii

Dereglarea coardelor vocale poate afecta capacitatea de a vorbi normal. De obicei, pierderea temporara a vocii este provocata de laringita – inflamarea laringelui si a coardelor vocale din interiorul lui, ca urmare a unei infectii. O alta cauza poate fi folosirea excesiva a vocii. Afectiunea este adesea nedureroasa si dureaza cateva zile. Reactioneaza bine la leacuri traditionale.

Pierderea vocii

Pierderea vocii are loc cand coardele vocaie, benzile fibroase de tesut din interiorul laringelui care vibeaza cand vorbini, nu se rnai pot misca normal. Este frecvent rezultatul unei infectii virale, cum ar fi o raceala. Fumul de tigara si alti factori iritanti pot produce, de asemenea, infla­marea laringelui. Cantaretii si alte persoane care utilizeaza mult vocea, cum ar fi profesorii, sunt mai predispusi sa-si piarda vocea.Pierderea vocii sau raguseala persistenta pot fi cauzate de polipi (excrescente benigne) pe coardele vocaie sau, in cazuri rare, de cancer.

Cum tratam pierderea vocii ?

  • Daca aveti o infectie, limitati-va activitatile si tratati-o ca pe o raceala sau o durere de gat.
  • Odihniti-va vocea, dar nu soptiti.
  • Tineti peretii gatlejului umezi, umezind aerul cu ajutorul unui umidificator, unui ibric cu apa in clocot sau unor vase cu apa puse pe calorifer.
  • Beti multe lichide, dar evitati cofeina si alcoo­lul, caci favorizeaza deshidratarea, marind pro­ductia de urina.
  • Nu fumati si nu inspirati aer poluat.

Aromaterapie
Pentru a va aduce o alinare rapida, inhalati aburi aromati cu 4—6 picaturi de uleiuri anti­septice si antiinflamatorii, cum ar fi levantica, santalul si musefelul.
Pentru a reduce inflamatia, faceti la doua ore gargara cu cate 2 picaturi de ulei de santal si de lamaie la 1/2 de pahar cu apa calda.
Fitoterapie
Preparati o compresa fierbinte folosind ceai de lumanarica, salvie, cimbru. Aplicati-o pe gat. Infasurati un propos uscat in jural gatului pentru a mentine caldura. Puneti o compresa noua cand prima s-a racit.
Faceti gargara de trei pana la sase ori pe zi cu cateva picaturi de tinctura de smirna, salvie sau arbore de ceai in 1/2 de pahar cu apa calda.
Beti o data la doua ore o cana cu ceai de echina­cea, lumanarica, iarba matei, podbal si cimbru.
Mergeti la medic daca :
Pierderea vocii e insotita de febra mare si dureri de gat, care tin mai mult de doua zile.
Schimbarile vocii persista mai mult de o saptamana.

0 thoughts on “Pierderea Vocii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *