Adesea confundata cu o simpla infectie la nivelul pieptului, pneumonia de fapt este o inflamatie a plamanilor cauata de o infectie virala sau bacteriana. Partile afectate sunt bronhiolele si alveolele pulmonare, care sunt esentiale pentru respiratia noastra.
Ce intelegem prin pneumonie ?
Boala numita pneumonie se localizeaza la nivelul plamanilor, organele cu ajutorul carora respiram, care ne permit s tragem aer in piept si sa absorbin oxigenul. Sa facem o scurta prezentare : traheea (condul aerian) se bifurca in cele doua bronhii principale, dreapta si stanga. Aceste doua bronhii principale se ramifica apoi – de peste 20 ori – in alte conducte sau cai respiratorii, terminandu-se intr-un ansamblu de saci aerieni numiti alveole. Caile respiratorii conduc aerul inspirat in alveole unde se face schimbul de gaze necesar mentinerii vietii.
Despre pneumonie …
Pneumonie este termenul folosit pentru a descrie inflamatia la nivelul alveolelor. Aceasta nu trebuia confundata cu bronsita, care reprezinta inflamatia ce afecteaza doar caile aeriene. Tratamentul de „infectie la nivelul pieptului” este folosit in mod frecvent atat pentur pneumonie cat si pentru bronsita, dar nu este suficient de exact.
O pneumonie poate fi produsa de numerosi factori. Acestia includ infectiile produse de microoganisme dar si cele neinfectioase cum ar fi substantele chimice, radiatiile, alergiile si alte reactii imune. Infectia alveolara implica colonizarea alveolelor de catre agentii patogeni (microorganisme parazite generatoare de boli) si raspunsul imun al organismului la atacul acestora, care de obicei fetermina o inflamatie. Cand alveolele se umplu cu oxigen si cu produsele rezultate din inflamatie, acea parte din plaman nu se mai poate umple cu aer. Acest proces poarte numele de condensare. In anumit imprejurari, agentii patogeni pot fi prezenti in alveole fara a produce insa inflamatia locala, in aceasta situatie, nu se asociaza, in mod obisnuit cu semnele si simtomele caracteristice pneumoniei.
Simptome Pneumonie
In pneumonie bacteriana, debutul simptomatoloigic este abrupt, cu febra, dificultate in respiratie si tuse. Pot fi prezentate si accese de tremuraturi, denumite frisoane. La acestea se adauga durerea localizata, in cazurile tipice, intr-o zona circumscrisa a pieptului, accentuata de respiratia adanca, de tuse, stranut si miscare. Durerea este de obicei cauzata de inflamatia suprafetei externe a plamanului (pleura).
La cateva ore de la debuyt la nivel pulmonar se produce sputa care poate fi evacuata prin tuse. De obicei este de culoare galbena, verde sau ruginie. In acelasi timp se poate constata si prezenta unor urme de sange proaspat.
Tipuri de Pneumonie
Pneumoniile pot fi de tip lobar sau bronjopneumonie. Prina afecteaza unul dintre lobii pulmonari, cu producerea de condensari multiple pe zone circumscrise si este determinata cel mai frecvent de un microorganism : streptococcus pneumonaie (pneumococ).In bronhopneumonie, condensarea se produce in focare localizate initial in cateva bronhii, de unde se raspandeste apoi la nivelul alveolelor. Poate afecta simultan cei doi plamani si apre in special la persoanele in varsta si la bolnavii cronici. Pneumoniile se descriu prin agentul care le produce ca de exemplu pneumococite si pneumonii virale.
Pneumonia are o incidenta crescuta la copii mici si batrani. Exista si afectiuni care predispun la aparitia pneumoniei : diabetul aharat, bolile maligne, imunodeficienta asociata infectiei cu HIV, sau administrarea medicatiei imunosupresoare pentru alte afectiuni existante (ca de exemplu artrita reumatoida, boala care in sistemul imun al organismului ataca propriile structuri, sau transmplantul de rinichi, in care organismul respinge organul transmplantat). Alti factori de risc major pentru aparitia pneumoniei sunt bolile pulmonare preexistente ca bronsita cronica, bronsiectaziile si cancerul pulmonar.
Tratament pentru Pneumonie
Medicii care trateaza cazurile de pneumonie au la dispozitie o gama larga de mijloace tehnice. Acestea includ teste diagnostice si studii microbiologice pentru izolarea agentului cauzal specific fiecarui caz, in scoul identificarii celui mai eficient tratament.
In cazurile usoare de pneumonie simptomele existente sunt suficiente pentru stabilirea diagnosticului, iar tratamentul incepe, de cele mai multe ori, imediat. La pacientii la care exista dubii privind diagnosticul, se recomanda efectuarea unui examen radiologic pulmonar. Acesta va evidentia aspectul caracteristic de condensare pulmonaa. Pentru aprecierea severitatii pneumoniei este util gradul de extindere al procesului de condensare (umbra alba aparuta la examenul radiologic pe campul pulmonar, care, in mod normal, are aspect intunecat); aspectul procesului de condensare poate sugera si cauza probabila (de exemplu, pneumococul in contrast cu mircroplasmele).
ANALIZELE PROBELOR BIOLOGICE
Este ideal ca inainte de inceperea oricarui tratament sa se recolteze o proba de sputa care va fi trimisa la laborator pentur efectuarea de culturi. Unele dintre bacteriile frecvent implicate in producerea pneumoniei se pot dezvolta (creste) din sputa si pot fi identificate in conditii de laborator. In plus, astfel se poate testa si sensibilitatea acestor microorganisme la diferite antibiotice. Totusi, aceste teste necesita mai mutle zile, astfel incat tratamentul initial se da adesea „in orb”.
Cauze Pneumonie
Infectioase
Exista mai multe categorii de agenti infectiosi care pot determina tipuri distincte de pneumonie :
- bacterii
- virusuri
- fungi
- chalmidii
- microplasme
- protozoare
Non-infectioase
Pneumonia poate aparea la pacienti expusi la factori nocivi externi :
- substante chimice sau radiatii
- reactii alergice
Exista si pneumonie lipidica, ea poate rezulta in urma leziunilor pulmonare produse de o tumora sau un accident. Alimente solide sau lichide prezente la nivel pulmonar determina pneumonie de aspiratie.
Oranismele -gazda imundeprimate
Daca sistemul imun al unu pacient este deficitar (in cazul prezentei SIDA, de exemplu), acesta devine sensibil la microbi care in mod obisnuit in cazul indivizilor sanatosu, nu sunt daunatori.
Acesti agenti „oportunisti” pot fi anumite tipuri de :
- bacterii
- virusuri
- fungi
One thought on “Pneumonie”