Probleme frecvente intalnite la adolescenti
Mentionam anterior ca, alaturi de contrazicere, adolescentul are ca atitudine esentiala si identificarea. Pentru a se maturiza, adolescentul recurge atat la negarea a tot ceea ce considera ca se incearca a i se impune, cat si la identificarea cu diferite modele: grupul, un prieten mai mare, vedete de film si muzica etc.Multi adolescenti simt nevoia sa faca parte, pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, dintr-un grup, dintr-o asociatie. In felul acesta cunosc persoane cu aspiratii comune, pe care au posibilitatea sa si le implineasca, in astfel de grupuri, adolescentii copiaza atitudini, limbaj, un anumit mod de a gandi si de a simti, un gust pentru actiune – sportiva, turistica – chiar daca acestea nu sunt obisnuite pentru familiile lor. In general, vor incerca sa se identifice cu seful grupului, care insumeaza toate aspiratiile lor. in adolescenta, cand simtul critic se trezeste, parintii nu mai sunt considerati adevarati „Dumnezei” ca in copilarie, adolescentul inlocuind modelul parental cu cel al grupului.
Mai tarziu, apar prietenii si confidentii cu care se petrec ore in sir de vorba, pe strada sau la telefon. Cu prietenul ales se impartaseste absolut tot: ganduri, dorinte, emotii, indoieli. De cele mai multe ori se imprumuta de la acel bun prieten anumite obiceiuri, ticuri, se incearca sa i se egaleze rezultatele scolare sau reusitele sportive, se dobandesc chiar unele calitati ale acestuia. Mai tarziu, dar cu atat mai intens cu cat par mai inaccesibile, se impun admiratiei si imitatiei adolescentului alte modele: vedetele filmului, eroii marilor romane sau ai foiletoanelor, vedetele stadioanelor, cantaretii si grupurile rock etc.
In aceasta perioada de singuratate si de neintelegere pentru adolescent, sectele, pe de o parte, si drogurile, pe de alta parte, raman miraje si capcane care pot fi evitate numai prin dragoste si printr-o reala comunicare. Sectele pot oferi iluzie si refugiu unor adolescenti care si-au pierdut punctul de sprijin in cadrul familiei sau al anturajului lor. Ei cred ca au gasit aici o ambianta de solidaritate si de simpatie care le este atat de necesara. Dar dupa faza de seductie urmeaza faza de manipulare mentala, care isi propune sa controleze orice gand al adeptilor sectei. Adolescentii se vor lasa prada indoctrinarii ideologice si disciplinei severe care le vor suprima orice autonomie, putere creatoare, transformandu-i in adevarati pioni.
Consumul de droguri, alcool si tigari
Adolescentii sunt si consumatori de droguri: alcool, tabac, canabis, heroina etc. Ei recurg la droguri deoarece acestea determina modificarea starii de spirit, indeparteaza plictiseala, reduc tensiunile, angoasele si reactiile la stres, faciliteaza contactele sociale. Uneori, din nefericire, drogul este tichetul de intrare intr-un anumit grup. Se intelege ca adolescentul, timid si nemultumit de propriul sau corp, este in cautarea drogului magic care sa-l ajute sa traverseze aceasta perioada foarte dificila. Multor adolescenti experienta sexuala li se pare o incercare de netrecut, in fata careia nu vor fi la inaltime, si le este frica sa nu-si piarda controlul. Iata de ce drogul li se pare unora, in aceste conditii, o facilitate. Exista la adolescenti o corelatie semnificativa intre comportamentul sexual si consumul de droguri.
Este adevarat ca multi adolescenti cunosc si acorda atentie sporita efectelor catastrofale ale drogurilor: alterarea judecatii, dependenta care se instaleaza, disfunctia sexuala, fertilitatea redusa si moartea in caz de supradoza. De aceea, este necesar ca prevenirea consumarii drogurilor sa se faca inainte de adolescenta, deoarece dependenta fizica si psihologica de droguri este dezastruoasa pentru organism.