Bataturile, calozitatile, monturile si unghiile incarnate nu sunt doar inestetici si dureroase, ci fac dificila alegerea unor pantofi confortabili. Aceste probleme pot fi prevenite, si numeroase remedii naturale administrabile la domiciliu le pot ameliora. Ingrijindu-va picioarele care muncesc din greu, faceti ca mersul si alte forme de miscare sa ramana activitati libere de dureri si placute. Frectiunea sau presiunea prelungita cauzata de pantofi care nu se potrivesc bine pe picior este sursa principala a majoritatii problemelor de picioare.
Bataturi
Bataturile sunt zone reliefate din piele ingrosata, de obicei pe degetele de la picioare. Nucleul lor conic, format din piele moarta aglomerata, are varful indreptat in jos, catre fesutul de dedesubt. Daca apasati pe o batatura, acest varf dur preseaza terminatiile nervoase de sub piele, provocand durere. Bataturile dintre degete sunt
de obicei muiate de transpiratie, iar bataturile de pe talpi sunt de cele mai multe ori foarte mici — cat un bob de orez. Persoanele cu bolti promulgate sunt cele mai predispuse la aceste afectiuni, deoarece atunci cand merg apasa pe degete, marind frectiunea cu peretele pantofilor. Calozitatile sunt porpuni reliefate de piele in- grosata pe talpi. Spre deosebire de bataturi, calozitatile nu dor. Ele pot fi provocate de orice afectiune a membrelor inferioare sau a labei piciorului., care nu permite talpii sa primeasca in mod egal greutatea corpului. (calozitati pot aparea si in palme).
Monturi
Monturile sunt pernite pline cu lichid, aflate pe laterala degetului mare, suprapuse peste incheietura dintre deget si picior. Acestea se pot inrosi si deveni sensibile. Forma acestei incheieturi face ca ea sa fie mai usor vatamata de pantofii care comprima degetele sau nu se potrivesc cu forma picioarelor.
Unghii Incarante
O unghie incarnata apare daca presiunea asupra unghiei — de obicei cea a degetului mare si este marginea sa care creste sa intre in pielea din imediata vecinatate, ceea ce provoaca durere, inflamatie si uneori infectie. Acest lucru se intampla daca unghiile sunt taiate incorect sau cand pielea este uda de transpiratie — de exemplu, din cauza pantofilor sau a ciorapilor din materiale sintetice, care nu permit umezelii sa iasa in afara, si care strang piciorul.
Masuri preventive
- Mergeti descult cat mai des. In colectivitatile in care se obisrmieste acest lucru, rar se vad picioare deformate si nu exista bataturi sau monturi. Purtati pantofi facuti din materiale care lasa picioarele sa ,,respire”, ca pielea, panza, dar si unele materiale sintetice. Alegeti pantofii care se potrivesc bine pe picior, astfel incat degetele sa se poata misca, dar sa nu lase sa alunece piciorul si sa sprijine bine calcaiele. Ciorapii nu trebuie sa fie prea stramti.
- Faptul de a purta pantofi care se potrivesc bine este esential in perioada copilariei, cand picioarele care sunt in crestere sunt atat de flexibile, incat nu simt durerea daca pantofii nu se potrivesc, dar acestia pot provoca deformatii permanente. Copii mici nu au nevoie de incaltaminte pana nu naerg pe afara. Picioarele copiilor trebuie masurate in lungime si grosime de un specialist la fiecare trei luni in primii sapte sau opt ani, apoi din ce in ce mai rar, pe rnasura ce cresterea piciorului incetineste. La nevoie trebuie inlocuita incaltamintea.
- Taiati-va corect unghiile de la picioare. Inainte de a le taia, lasati unghiile sa creasca suficient, pentru ca marginile lor sa se separe de piele. Evitati sa sapati in laturile unghiei pentru a inlatura pielea moarta si alte reziduuri.
Tratament
- Inlaturati orice sursa de presiune sau frectiune asupra degetelor de la picioare sau a talpii, purtand incaltaminte care se potriveste bine pe picior.
- Evitati pantofii cu tocuri inalte. Daca va strang, dati la intins pantofii din piele. Faceti acest lucru la cizmar sau cu o solutie speciala, punandu-i pe suporturi de lemn reglabile.
- Cumparati incaminte facuta special pentru mers sau pentru alergare, care sprijina mai bine piciorul.
- Preveniti infectiile cu ciuperci mendnandu-va picioarele curate si uscate.
- Pentru o unghie incarnata, faceti o crestatura mica, in forma de V, in centrul unghiei, pentru a usura presiunea existenta in lateral.
Bataturi si monturi: puneti pernite sau inele de fetru sau burete, pentru a usura presiunea si durerea.
Calozitati: o data sau de doua ori pe saptamana muiati-le in apa sau intr-o solutie cu acid salicilic si inlaturati pielea ingrosata cu o piatra ponce sau o pila de bataturi. Uleiul de ricin moaie si el bataturile si calozitatile, la fel ca si lanolina pura (nu folositi daca sunteti alergie la lana).
Picioare urat mirositoare: imbaiati-le zilnic intr-o solutie de apa cu sare de mare. Pentru o unghie incarnata, cinci minute, de doua ori pe zi, imbaiati piciorul in apa calda in care ati pus 3 linguri de sare. Taiati unghia numai cand inflamatia s-a retras.
Masajul aromaterapeutic al picioarelor
Masajul pe care il puteti face singur cu ulei de arornaterapie este relaxant, reduce transpiratia si suprima bacteriile care actioneaza asupra transpiratiei si dau mirosul neplacut. Puneti 3 picaturi de ulei de lamaie, arbore de ceai, menta sau rozmarin la 2 linguri de ulei de soia sau de migdale dulci si masati picioarele usor sau mai energie cum va place. (Evitati uleiul de rozmarin in primele 20 de saptamani de sarcina.)
Lamaie la bataturi
Legati cu un bandaj o felie proaspata de lamaie in jdrul degetului afectat, inainte de a va duce la culcare. Inlaturati-o dimineata si repetati in fiecare noapte timp de o saptamana sau doua.
Apelati la medic daca :
- Durerea, rana sau umflatura persista mai mult de sapte zile.
Aveti o umflatura cu lichid sau puroi. - Nu puteti incalta nici un pantof.
- Calozitatile raman dureroase.
- Simti o amorteala sau furnicaturi.
- Unghia incarnata ramane incastrata.