Problemele veziculei biliare

Cea mai frecventa afectiune a veziculei biliare este litiaza. In numeroase cazuri calculii biliari sunt atat de mici, incat eliminarea lor pe cai naturale trece neobservata, insa sunt si cazuri in care pot sa aiba pana la 2,5 cm in diametru. Cam 10 la suta din populatia in varsta de peste 60 de ani are calculi biliari, insa numai o persoana din cinci prezinta simptome.

Vezicula Biliara

Bila sau fierea, un suc digestiv produs de ficat, este concentrata si depozitata in vezicula biliara. Con­sumul de grasimi stimuleaza vezicula biliara sa elimine bila in duoden, parte a intestinului subtire, unde bila contribuie la descompunerea grasimilor in cadrul procesului de digestie. Consumarea unor mese extrem de slabe sau rare ofera prea putini sti­muli, iar o bila stagnanta poate favoriza formarea calculilor. Dar si o dieta cu prea multe grasimi poa­te sa fie o sursa de calculi. Cei mai multi calculi contin colesterol, pigmenti si sarui biliare si mine­rale, ca, de exemplu, calciu.

Pilula contraceptiva si terapia cu hormoni de substitutie cresc riscul de calculi biliari, ca si unele medicamente pentru scadera nivelului de coleste­rol. Persoanele supraponderale ca si cele care sufe­ra de constipade sau alergii alimentare (la oua, carne de porc, ceapa, pui sau lapte) au mai mari sanse de a face calculi biliari. Litiaza poate fi aso­ciata cu predispozitii la alte probleme digestive: una din doua persoane cu calculi biliari are prea pupn acid gastric, ceea ce poate cauza indigestie. Calculii biliari pot fi insotiti si de flatulenta.

Se poate intampla ca vezicula biliara sa elimine si un calcul impreuna cu bila, iar un calcul mai mare sau mai grunjos poate ramane incastrat in canalul biliar, provocand colica. biliara (dureri de abdomen sau spate), greata, varsaturi si febra. Aceasta necesita tratament medical imediat. Mucoasa veziculei biliare se poate inflama din cauza unui calcul sau a unei infectii. Aceasta afectiune, numita colecistita, de regula necesita antibiotice.

Preveniti problemele vezicii biliare !

  1. Limitati consumul de alimente continand gra­simi animale (lapte integral, branza, galbenus, linte, carne rosie grasa, biscuiti si prajituri).
  2. Reduceti consumul de proteine animale si zahar.
  3. Consumasi multe legume, fructe (inclusiv grepfrut, struguri si pere), alimente bogate in vitaminele C si E, si alimente, ca ele exemplu nuci si alune, care contin acizi grasi esentiali.
  4. Alegeti orezul brun si cerealele integrale.
  5. Mancati regulat, in special naicul dejun.
  6. Beti bauturi amarui, precum apa tonica, care favorizeaza o digestie sanatoasa.In fiecare zi beti sucul de la 1/2 de lamaie intr-un pahar cu apa calda, cu aproximativ o ora inainte de micul dejun.
  7. Beti o ceasca de cafea dupa pranz si cina.
  8. Faceti o jumatate de ora pe zi exercitii fizice energice, care pot preveni calculii cu colesterol.

Tratament

  1. Pentru a reduce riscul supraconcentrarii bilei, beti cel putin sase pahare de apa pe zi.
  2. Pentru a stimula fluxul biliar, care poate elimina calculii biliari mici, luati 1 lingura de ulei de masline presat la rece si 1 de suc de lamaie pe zi.
  3. Papadia si alte plante amare pot favoriza fluxul biliar.
  4. Faceti un ceai din radacina de fumarita, roinita si lemn dulce. Beti o cana din ora in ora, pana va trece complet durerea.
  5. Ca alternativa, beti infuzie de musetel sau de menta.
  6. Daca mesele grase va provoaca dureri, faceti un ceai de radacina de papadie, turita mare, coada soricelului, fumarita, menta si ignama salbatica si beti cate cana de trei ori pe zi.

Mergeti la medic :

  • Daca pielea sau ochii vi se ingalbenesc.
  • Aved dureri mari, in special in partea superioara dreapta a abdomenului, sau durere insotita de greata, varsaturi sau febra.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *