Profilaxia Gripei

Gripa genereaza epidemii a caror extindere si severitate variaza foarte larg. Eforturile pentru prevenirea epidemiilor de gripa se bazeaza pe vaccinare.

Vaccinarea Antigripala

Vaccinurile antigripale sunt produse in intreaga lume si pot fi atenuate sau inactivate, in Romania fiind disponibil doar vaccinul inactivat. Traditional se consudera ca vaccinurile cu virus integral sunt putin mai bine tolerate, din cauza prezentei stratului de lipide de la suprafata particulei virale. Cele trei tulpini de virus continute in vaccin sunt reprezentative  pentru virusurile care este probabil sa circule in sezonul pentur care sunt pregatite.

Vaccinul antigripal trebuie administrat anual, deoarece pe de o parte imunitatea postvaccinala scade in timp si pe de alta parte tulpinile de virus continute in vaccin trebuie actualiate, astfel incat sa se realizeze acoperire vaccinala pentru tipurile de virus circulant, care rezulta in urma drift-urilor si shifts-urilor care apar periodic. Pentru a realiza acest deziderat OMS a stabilit in intreaga lume un sistem de supraveghere care permite izolarea si identificarea tulpinilor de virus fripal circulante in diverse parti ale lumii prin intermediul centrelor nationale ( 110 laboratoare in 79 de tari). Cand sunt detectate tulpini noi ele sunt trimise la unul din cele aptru centre de referinta OMS (Londra, Tokyo, Atlanta, si Melbourne) pentru analiza antigenelor de suprafata. Informatiile sunt trimise apoi OMS care in fiecare an in februarie recomanda ce tulpini ar trebui incluse in vaccinul antigripal destinat anotimpului urmator.

De exemplu Australia, Noua Zeelanda si mai recent Africa de Sud urmeaza propriile recomandari in privinta tulpinilor incluse in vaccin. Eficacitatea vaccinarii antifripale in prevenirea gripei la indivizii sanatosi cu varsta sub 65 de ani a fost estimata la 70 – 90 %, aceasta eficacitate fiind ceva mai mica la varstnici. Varsta la care se recomanda administrarea vaccinului antigripal se suprapune cu cea la care se recomanda vaccinarea antipneumococica. AMbele vaccinuri pot fi administrate simultan, in locuri diferite fara cresterea riscului de reactii secundare. De asemenea vaccinul antigripal poate fi administrat concomitent cu alte vaccinuri.

One thought on “Profilaxia Gripei

  • Am auzit unele discutii pe tema asta insa nu am reusit sa inteleg care este treaba cu vaccinul antigripal. Ce se poate intampla daca fac un vaccin antigripal si sunt racit ? Pot aparea efecte secundare ale vaccinului antigripal sau doar nu isi va face efectul ?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *