Profilaxia

O atentie deosebita trebuie acordata prevenirii progresiei si  chiar aparitiei afectiunilor la varstnici. La varstnici trebuie  corectata dieta. Ingestia zilnica de calciu trebuie sa fie de  aproximativ 1500 mg, iar cele mai multe persoane în varsta  ar trebui sa aiba un aport zilnic de 400-800 UI de vitamina  D (continuta în una sau doua tablete de multivitamine). Trebuie  redus fumatul si consumul de alcool, deoarece beneficiul  întreruperii creste chiar si la indivizii de peste 65 ani. Este  foarte importanta revederea întregii medicatii a pacientului  si întreruperea ei atunci cand este posibil.

Beneficiile tratarii atat a hipertensiunii arteriale sistolice  izolate, cat si a celei sistolo-diastolice la varstnicii în ambulator  a fost bine documentata. Tratamentul reduce riscul de accidente  vasculare cerebrale si riscul deceselor determinate de afectiuni  cardiovasculare la acest grup de varsta. S-a ajuns la rezultate  concludente prin utilizarea dozelor mici de diuretice tiazidice  (de exemplu, clortalidona 12,5-25 mg/zi) ca prim pas (eficient  singur la aproape jumatate dintre pacienti) si adaugarea de  doze mici de rezerpina (0,05-0,1 mg/zi) sau atenolol (25-50  mg/zi), doar la nevoie. Beneficiile au fost extrem de importante,  efectele adverse au fost minime, costul neînsemnat, iar îngrijorarile  în legatura cu potentiala toxicitate nu au fost confirmate.

Din cauza prevalentei, impactului functional si tratarii cu  usurinta trebuie efectuat un screening pentru glaucom si trebuie  corectate tulburarile vizuale si auditive. Trebuie apreciata  potrivirea protezelor dentare si trebuie detectata existenta  leziunilor cavitatii bucale.

Din cauza ca disfunctia tiroidei este mult mai frecventa  la persoanele în varsta, datorita dificultatii detectarii clinice  si a tratamentului, nivelurile serice ale TSH-ului ar trebui  masurate cel putin o data la persoanele în varsta asimptomatice.  Colesterolul seric este bine sa fie masurat la persoanele cu  boala coronariana stabilita, dar, la cei fara boala aparenta,  screeningul pentru hipercolesterolemie este controversat. Pare rezonabil sa se evalueze persoanele care sunt dispuse la o  terapie hipocolesterolemianta, a caror calitate a vietii este  buna (din punctul de vedere al pacientului), a caror speranta  de viata depaseste cativa ani (suficient de mult pentru a beneficia  de efectul terapiei) si ai caror alti factori de risc – pentru  care a fost bine stabilit tratamentul – sunt deja sub tratament.  Testul Papanicolau trebuie efectuat la toate femeile la care nu a fost înca realizat, deoarece incidenta carcinoamelor de  col uterin, care pot fi prevenite si care determina decesul,  creste cu varsta, în special la acest grup; testul trebuie repetat o data la 3 ani la toate femeile mai în varsta, numai daca doua  teste anterioare au fost normale. Imunizarile pentru gripa,  pneumonie pneumococica, tetanos trebuie sa fie frecvente.

La pacientii aflati în unitati de îngrijire si la cei cu risc crescut  de tuberculoza trebuie efectuat testul la PPD; cei cu o conversie  recenta trebuie, probabil, tratati. Deoarece raspunsul scade  cu varsta, daca testul este negativ, se va repeta dupa o saptamana  pentru a creste sansa depistarii tuturor pacientilor expusi. Deaorece  femeile mai în varsta cu cancer de san au o probabilitate mai  mare de a muri din cauza lui decat cu el, mamografia screening  este indicata cel putin la fiecare 1-2 ani pana la varsta de 75  ani si peste, daca dupa descoperirea unor semne pozitive s-a intervenit terapeutic. Riscul relativ si beneficiile dozelor mici  de aspirina si substitutiei cu estrogen (la femei) nu au fost  înca stabilite pentru a recomanda utilizarea de rutina, însa acestea  trebuie avute în vedere pentru fiecare caz în parte.  Exercitiile fizice trebuie încurajate nu doar pentru efectul  pozitiv asupra tensiunii arteriale, starii aparatului cardiovascular,  homeostaziei glucozei, densitatii osoase si starii functionale,  dar si datorita faptului ca pot îmbunatati dispozitia si relatiile  sociale, pot reduce insomnia si constipatia si pot preveni  caderile. Exercitiile de flexie a coloanei vertebrale trebuie  evitate la pacientii cu osteopenie; poate fi de ajutor sfatul  unui fizioterapeut.

Sfatul în privinta conducerii auto este  important, în special la pacientii cu tulburari cognitive. Probabil  cea mai valoroasa tehnica de prevenire a afectiunilor la varstnici  este efectuarea unei anamneze atente, focalizarea nu numai  asupra „plangerilor principale“, dar si a unor tulburari frecvente  si deseori ascunse, precum caderile, confuzia, depresia, disfunctiile sexuale si incontinenta. În plus, trebuie întotdeauna identificat  riscul pacientilor pentru diferite complicatii si luarea de masuri  pentru preîntampinarea lor. De exemplu, la un pacient cu tulburari  cognitive, care fumeaza, exista riscul nu doar al cancerului  pulmonar, dar si al izbucnirii unui incendiu, iar la pacientul  care necesita administrare de narcotice exista risc de formare  de fecaloame, delir, retentie de urina si confuzie. Pacientii  care locuiesc în comunitati, cu un risc crescut de deteriorare  rapida si institutionalizare si care trebuie monitorizati mai atent  sunt cei de peste 80 ani, cei care traiesc singuri, cei care sunt  îndoliati sau au depresii si cei cu tulburari ale intelectului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *