Progesteronul

Progesteronul are actiune dubla pe de o parte, inhibeaza comportamentul sexual feminin (cel putin la subprimate si la primatele subumane, in faza luteala a ciclului sau cand este administrat exogen) si poate scade actiunea la primatele subumane.

Pe de alta parte, progesteronul  este sinergic cu esterogenii in activarea modelelor de comportament feminin preexistente, la unele specii subprimate adulte (rozatoare de tip sobolan).

Acest dublu rol care il are progesteronul se explica prin mai multe fenomene. Actualmente avem dovezi ca progesteronul inhibeaza specific activitatea neuronilor hipotalamici implicati in comportamentul sexual. S-ar putea ca sinergia cu esterogenii sa se datoreze unei inhibitii a inhibitiei.

0 thoughts on “Progesteronul

  • sunt, in lupta cu hormonii- am 51 de ani- pana acuma nu am avut probleme menstruale- am fost la ginecologie- dintr-un singur motiv- sangerari usoare peste ciclu-si mictiuni frecvente de urinare – domnu dr. a constatat printr-o ecografie abdominala ca am un inceput de fibron- primul tratament a fost cu un medicament -hormonal-orgametril-cate 3 tb./zi .am terminat tratamentul – m-am simtit destul de bine- dar mai aveam totusi cate o umbra usoara de sangerare maronie- . bun, -nici bine nu am terminat tratamentul mi-a venit ciclu asa cum si pana acuma inainte cu 5 zile- acuma sunt foarte curioasa daca voi mai sangera s-au nu dupa acest tratament- dr. spune ca daca nu reuseste cu acest tratament sa imi opreasca sangerarea ma chiureteaza!
    astept pareri-

  • cand e vorba de probleme hormonale nu prea exista doua situatii similare, fiecare organism recationeaza diferit. Este important sa gasim un medic bun si sa respectam intocmai tratamentul si vizitele la medic. Altfel se poate complica situatia.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *