Protejati sanatatea nefumatorilor

Indiferent de modul in care fumatorul intelege sa se preocupe de propria soarta, el nu se poate sub nici un cuvant sustrage de la obligatia morala elementara de a respecta sanatatea celor care nu fumeaza. Faptul ca proportii considerabile (pana la 50% din nicotina si 70% din oxidul de carbon) de substabte toxice rezultate din arderea unei tigari ajung in organismul nefumatorilor, siliti sa respire aerul unei incaperi in care se fumeaza, vorbeste de la sine despre aspectul moral al problemei.

Este intradevar de netolerat ca un fumator, dornic de a-si satisface in orice moment si in orice loc placerea sa egoista, sa ofrteze pe cei din jur sa plateasca fara vina, pentru un narav care nu le apartine. De aceea, la recomandarile cu care ne-am adresat mai sus fumatorilor suntem nevoiti sa aducem cateva completari:

  • Fumati cat mai putin acasa. Vegheati la puritatea aerului locuintei, aerisiti casa cat mai des si in orice caz cu mutla grija seara, inainte de culcare.
  • In camera copilului, nici un atom de fum de tutun !
  • Renuntati la fumatul in spatiul inchis impartit cu colegii de munca, ianinte sa va pretinda ei, desigur cu tot temeiul acest lucru.
  • Nu fumati la sedinte, deveniti partizan sincer si activ al masurilor de reglementare a fumatului in astfel de ocazii. Chiar daca prin efectul acestor masuri poate veti fi constrans sa va aprindeti tiagara ceva mai rar decat ati avea pofta, n-are ce sa va strice.
  • La birou, la cofetarie, in tren, oriunde va intalniti cu inscriptia „fumatul oprit” sau „aici nu e fumeaza” oferiti de buna voie un exemplu de comportament civilizat, fara a astepta sa va intrebe altii daca nu cuvma sunteti nestiutor de carte….
  • Daca aveti copii, exemplul dumneavoastra ii va contamina primul, iar tigarile dumneavoastra le vor ajuta sa faca primii pasi. Deprinderea de a fuma se formeaza la varsta tanara, amintiti-va cum ati inceput si dumneaovastra. Concluzia este limpede …Poate fi considerat acesta un sacrificiu prea mare pentru un parinte, cand sunt in joc sanatatea si viitorul copiilor sai ?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *