Rolul pielii in organism

Care este rolul pielii in organism ?

In ciuda subtirimii ei, pielea exercita o serie de roluri, dintre care citam pe cele mai importante:
Rolul de protectie al pielii. Se exercita in primul rand datorita impermeabilitatii. Prin mobilitatea pe planurile musculare si osoase, precum si prin elasticitatea ei, pielea amortizeaa socurile traumatice de la exterior. Prin pigmentul melanic din stratul bazal al epidermului, pielea apara de actiunea iritativa a razelor solare. In sfarsit, secretiile sebacee si sudoarele formeaza la suprafata pielii un invelis cu o aciditate ridicata, care distruge o mare parte din microgbii cu care tegumentele vin in permanent contact.

Rolul de termoreglare al pielii.
Datorita retelei de capilare din piele si secretiei sudorale, pielea poate favoriza o eliminare de caldura din organism sau poate retine caldura si impiedica frigul sa actioneze in profunzime.

Rolul de secretie si excretie al pielii. Prin secretiile glandelor sebacee si sudorale, pielea elimina din organism o serie de substante chimice, ajutand in acest fel activitatea rinichilor.

Rolul in sensibilitate al pielii. In piele se termina ramificatiile cele mai fine ale multor nervi senzitivi, ceea ce permite aprecierea senzatiei de cald sau rece, pipaitul sau senzatia dureroasa.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *