Saltele pentru durerile de spate

Durerile de spate sunt o problema tot mai frecventa, in ultimul timp putem vorbi de o scadere drastica a varstei persoanelor care se plang ca au dureri de spate. Cauzele  durerilor de spate sunt multiple si in cele mai multe cazuri nu sunt afectiuni grave. Fiind totusi o afectiune dureroasa pacientii ajung relativ in timp util la medic astfel evitandu-se eventualele complicatii. Principala cauza a durerilor de spate ramane de departe stilul de viata nepotrivit, incepand de la kilogramele in plus acumulate in scurt timp, pe care coloana le sustine cu greu si pana la pozitia nefireasca a corpului care pune presiune pe coloana.

In timpul somnului intreg organismul incearca sa se refaca, astfel toate elementele din jurul nostru conteaza in relaxarea organismului, incepand de la somnul linistit si terminand cu suportul pe care dormim. In ultimul timp exista o serie de produse noi la capitolul suport de dormit, adica saltele. Multe dintre reclame promit o vindecare miraculoasa, insa in realitate lucrurile stau diferit. Salteaua este importanta pentru un somn bun, sanatos, dar nu poate fi considerata niciodata un medicament pentru durerile de spate.

Salteaua potrivita

La fel ca si multe alte produse alegerea saltelei nu se poate face pe grupe de varsta, sau alte criterii generale. In alegerea unei saltele potrivite trebuie sa tinem cont de particularitatile fiecarui individ in parte.  Persoanele care au afectiuni grave la coloana vor avea in vedere stric sfatul medicului. Cat priveste restul persoanelor acestea trebuie sa se ghideze dupa urmatoarele aspecte :

– Greutatea corporala, un organism disproportionat, adica o persoana cu burta care obisnuieste sa doarma pe burta va trebui sa aleaga o saltea mai moale si nu una rigida. Motivul e unul simplu, pe o saltea rigida in pozitia pe burta, vom exercita o presiune pe coloana destul de mare. Practic burta va impinge coloana, de asemenea o saltea rigida va exercita o presiune permanenta pe toate punctele de sustinere, obturand astfel circulatia periferica. In consecinta vestitele saltele ortopedice, nu sunt potrivite oricui si oricand.

– Pozitia in timpul somnului, este un alt factor esential in alegerea saltelei potrivite, in general indiferent de pozitie corpul nostru va avea de suferit daca vom alege o saltea foarte ferma. Aceasta deoarece corpul nostru nu este plat, astfel incat presiunea va fi pe punctele proeminente si nu pe intreg corpul. Se poate ajunge in anumite situatii ca presiunea pe o vertebra sa fie dublul greutatii noastre corporale. Este important sa cautam o saltea ferma dar totodata usor pliabila dupa corpul nostru.

– Varsta este un alt factor care conteaza in alegerea saltelei, cand vine vorba de varsta avem doua categori speciale: copii, adolescenti in crestere si persoanele in varsta. Pentru ambele categori de persoane se recomanda acelasi tip de saltea, adica o saltea ferma, de data aceasta putem merge pe o saltea mai rigida cu conditia ca persoana in cauza sa aibe o greutate normala.

Cea mai potrivita categorie de saltele sunt cele care au strat de spuma memory, fiind pana in prezent cea mai buna inovatie in domeniu care se regaseste si in magazinele de profil. Spuma memory are un rol important in distribuirea presiunii pe intreg corpul, astfel cele mai mari probleme dispar. Presiunea pe coloana va fi substantial mai mica, circulatia sangvina periferica nu va avea de suferit. Este important insa si stratul de spuma memory, acesta trebuie sa fie potrivit. Adica nici prea inalt deoarece corpul se va afunda, ceea ce va face dificila miscarea in timpul somnului, ceea ce va duce implicit la oboseala.

Saltele  cu memory

Aceasta categorie de saltele poate suplini orice dorinta a noastra, adica poate fi o saltea mai moale sau una mai tare, in functie de stratul de spuma memory. Daca necesitam o saltea rigida vom alege varianta cu spuma memory de 3 cm, aceasta va fi ferma dar in acelasi timp ne va proteja sistemul sangvin periferic. Daca vom opta pentru o saltea mai pufoasa va trebui sa alegem un produs care sa aibe un strat de cel putin 5 cm spuma memory.

Saltelele cu memory ca de altfel si alte tipuri de saltele necesita un timp de acomodare, mai ales daca am fost obisnuiti sa dormim pe un alt tip de suport. Insa inainte de toate salteaua trebuie incercata, majoritatea firmelor care comercializeaza saltele permit o perioada de proba, adica produsul poate fi returnat daca nu ni se potriveste. Este important sa facem o alegere potrivita, altfel pot sa apara efecte nedorite si asta nu imediat, iar corectarea unor probleme care au aparut in timp este foarte dificila.

0 thoughts on “Saltele pentru durerile de spate

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *