Sangerarea in urina (hematuria) nu este intotdeauna un motiv de ingrijorare. Atunci cand sangele este eliminat prin diverse moduri, teama si ingrijorarea sunt raspunsuri naturale ale organismului. Cu toate acestea, sangele din urina, numit hematurie de catre medici, nu este intotdeauna un motiv de ingrijorare.
Sangele in urina este una dintre cele mai frecvente probleme care afecteaza atat pacientii mai tineri, cat si pe cei mai varstnici, observati in sectia de urologie. La tineri, cele mai frecvente cauze sunt pietrele urinare sau o infectie a tractului urinar (UTI). La pacientii mai in varsta, este mai probabil sa fie vorba despre cancer de vezica sau de rinichi, mai ales daca prezenta sangelui nu este asociata cu durerea si pacientul este fumator.
Cand hematuria nu este o problema care sa genereze ingrijorari?
Uneori, sunt doar urme minuscule care pot fi vazute doar la microscop. Aceasta se numeste hematurie microscopica. Sangele care este vizibil cu ochiul liber este denumit hematurie bruta. Sansa de a gasi o boala urologica semnificativa este mult mai mare la pacientii cu hematurie bruta, decat microscopica.
In afara de medicamente, anumite alimente, cum ar fi sfecla, rubarba si fructele de padure, consumate in cantitati mari, pot provoca, de asemenea, ca urina sa devina rosiatica timp de cateva zile. Chiar si un exercitiu intens poate provoca hematurie bruta, desi nu este clar de ce.
Este recomandat ca persoanele care au hematurie sa ceara parerea unui medic specialist, pentru a exclude problemele grave.
Cele mai comune cauze ale hematuriei
Atunci cand apare hematuria, rinichii – sau alte parti ale tractului urinar – permit celulelor sanguine sa se infiltreze in urina. Diverse probleme care pot provoca acest fenomen, sunt:
Infectii ale tractului urinar
Acestea apar atunci cand bacteriile intra in corp prin uretra si se inmultesc in vezica. Simptomele pot include o senzatie persistenta de a urina, durere si arsura la urinare si urina cu miros extrem de puternic. Pentru unii oameni, in special persoanele in varsta, un motiv de ingrijorare este chiar si sangele microscopic in urina.
Infectii renale (pielonefrita)
Acestea pot aparea atunci cand bacteriile intra in rinichi din fluxul sanguin sau se muta din ureter in rinichi. Semnele si simptomele sunt adesea similare cu infectiile vezicii urinare, desi infectiile renale pot provoca febra si dureri de rinichi.
Pietrele la rinichi
Mineralele din urina concentrata formeaza uneori cristale pe peretii rinichilor sau vezicii urinare. In timp, cristalele pot deveni pietre mici si dure. Pietrele sunt in general nedureroase, deci persoana in cauza nu va sti ca le are pana cand nu blocheaza un ureter sau nu sunt eliminate. Atunci, de obicei, nu se confunda simptomele – pietrele la rinichi, in special, pot provoca dureri excretoare. De asemenea, vezica urinara sau pietrele la rinichi pot provoca sangerare bruta si microscopica.
Prostata marita
Glanda prostatica – care este chiar sub vezica si care inconjoara partea superioara a uretrei – se mareste adesea pe masura ce barbatii se apropie de varsta mijlocie. Apoi comprima uretra, blocand partial fluxul de urina. Semnele si simptomele unei prostate marita (hiperplazie benigna a prostatei sau BPH) includ dificultati de urinare, o nevoie urgenta sau persistenta de a urina si sange vizibil sau microscopic in urina. Infectia prostatei (prostatita) poate provoca aceleasi semne si simptome.
Boala de rinichi
Sangerarea urinara microscopica este un simptom comun al glomerulonefritei, o inflamatie a sistemului de filtrare a rinichilor. Glomerulonefrita poate face parte dintr-o boala sistemica, cum ar fi diabetul, sau poate aparea de la sine. Infectiile virale sau strepice, bolile vaselor de sange (vasculita) si probleme imune precum nefropatia IgA, care afecteaza capilarele mici care filtreaza sangele in rinichi (glomeruli), pot declansa glomerulonefrita.
Cancer
Sangerarea urinara vizibila poate fi un semn al cancerului renal, vezicii urinare sau prostatei avansate. Din pacate, este posibil sa nu existe semne sau simptome in stadiile incipiente, cand aceste tipuri de cancer sunt mai tratabile.
Tulburari mostenite
Anemia cu celule grase – un defect ereditar al hemoglobinei in globulele rosii – provoaca sange in urina, atat vizibil, cat si microscopic. La fel si sindromul Alport, care afecteaza membranele filtrante din glomerulii rinichilor.
Leziuni la rinichi
O lovitura sau o alta vatamare a rinichilor in urma unui accident sau a unui sport de contact poate provoca sange vizibil in urina.
Medicamente
Medicamentul anti-cancer ciclofosfamida si penicilina pot provoca sangerari urinare. Sangele urinar vizibil apare uneori daca se administreaza un anticoagulant, cum ar fi aspirina si heparina subtire, si exista, de asemenea, o afectiune care provoaca sangerarea vezicii urinare.
Exercitiu intens
Este rar ca exercitiile fizice sa conduca la hematurie bruta, iar cauza nu este cunoscuta. Poate fi legata de traumatisme ale vezicii urinare, deshidratarii sau descompunerii globulelor rosii care apare cu un exercitiu aerobic sustinut. Atletii sunt cel mai adesea afectati, desi oricine poate dezvolta sangerare urinara vizibila dupa un antrenament intens.
Adesea cauza hematuriei nu poate fi identificata
Factori de risc
Aproape oricine – inclusiv copiii si adolescentii – pot avea globule rosii in urina. Factorii care fac acest lucru mai probabil includ:
Varsta
Multi barbati mai varstnici de 50 de ani au hematurie ocazionala din cauza unei glande de prostata marita;
O infectie recenta
Inflamarea rinichilor dupa o infectie virala sau bacteriana (glomerulonefrita post-infectioasa) este una dintre cauzele principale ale sangelui urinar vizibil la copii;
Istoric de familie
Sunt persoane pedispuse la sangerarea urinara daca au antecedente familiale de boli renale sau pietre la rinichi;
Anumite medicamente. Aspirina, anti-inflamatorii nesteroidiene si antibiotice, cum ar fi penicilina, sunt cunoscute pentru a creste riscul de sangerare urinara.
Exercitiu intens
Alergatorii pe distante lungi sunt predispusi in special la sangerare urinara indusa de exercitii fizice. De fapt, afectiunea este uneori numita hematurie a atletului. Dar oricine lucreaza intens poate dezvolta simptome.
Testare suplimentare
Daca probele de urina detecteaza prea multe globule rosii, un profesionist din domeniul sanatatii poate comanda teste suplimentare:
Test de sange
Un test de sange implica prelevarea sangelui la laborator si trimiterea esantionului la un laborator pentru analiza. Un test de sange poate detecta niveluri ridicate de creatinina, un produs rezidual al descompunerii musculare normale, ceea ce poate indica boala renala. Alte analize de sange pot detecta semne de boli autoimune, cum ar fi lupusul sau alte boli, cum ar fi cancerul de prostata, care poate provoca hematurie.
Tomografie computerizata (tomografie)
Scanarile CT folosesc o combinatie de radiografii si tehnologie computerizata pentru a crea imagini ale tractului urinar, in special rinichii. Un profesionist poate oferi pacientului o bautura cu substanta contrastanta sau ii poate face o injectie. Scanarile CT necesita ca pacientul sa se intinda pe o masa care aluneca intr-un dispozitiv in forma de tunel care face razele X.
Cistoscopie
Cistoscopia este o procedura pe care un urolog – un medic care este specializat in probleme urinare – vede interiorul vezicii si uretrei pacientului folosind un cistoscop, un instrument tubular. Profesionistul efectueaza cistoscopia in cabinetul sau intr-un centru ambulatoriu sau intr-un spital. Pacientul poate avea nevoie de medicamente pentru durere. O cistoscopie poate detecta cancerul in vezica pacientului.
Tinand cont de toate aceste aspecte hematuria poate sau nu sa fie un motiv de ingrijorare. In foarte multe cazuri hematuria nu este un motiv de stres.