Schimbarea fusului orar

Calatoria cu avionul pe distante lungi fie scurteaza ziua, fie o lungeste, deregland ciclul somn-veghe si ritmurile hormonale obisnuite ale corpului. Zborul cu avionul poate avea efecte negative si din cauza deshidratarii si a imobilitatii prelungite.

In cele 24 de ore ale zilei multe dintre funcpile organismului nostru, cum ar fi atentia, tempera­tura, libidoul si somnolenta, variaza conform unor ritmuri predictibile. Acesta este un raspuns la factorii de mediu, inclusiv ora, temperatura si nivelul de lumina. Activitatea hormonala responsabila de aceste ,,bioritmuri” este dirijata de hipotalamus si glandele pituara si pineala din creier. De exemplu, glanda pineala raspunde la nivelul de lumina producand hormonul numit melatoni­na. Seara, cand lumina scade, productia de me­latonina creste, continuand in timpul noptii si oprindu-se in zori. Nivelul de melatonina din corp ne influenfeaza capacitatea de a adorrni. Toate aceste bioritmuri sunt deranjate de zborurile lungi cu avionul, producand neplaceri.

Simptomele, similare cu cele ale mahmurelii, includ oboseala, somnolenta pe durata zilei si dificultatea de a adormi in timpul noii perioade de noapte. Posibil ca memoria si concentrarea sa fie si ele afectate. O calatorie spre est produce mai multe neplaceri decat una spre vest.
Calatoria cu avionul mai implica si alte pericole pentru sanatate decat diferentele de fus orar. Aerul uscat, reciclat pe care il respiram in timpul zborurilor lungi poate duce la deshidratare, piele uscata, dureri de cap si infectii. Statul nemiscat pe o perioada mai lunga poate rezulta in umflarea picioarelor si a gleznelor si un rise sporit de forniare a unui cheag de sange intr-o vena a picio­rului. Unele persoane sufera si de stres legat de teama de zbor.

Metode preventive

Inainte de a pleca
Dormiti foarte bine mai multe nopti inainte de zbor si nu mcepeti calatoria deja obosit.
Cand calatoriti spre est, incepeti sa va obisnuiti treptat cu noua ora de somn mergand la culcare cu o ora sau doua mai devreme in fiecare seara.
Cand calatoriti spre vest, incepeti sa va obisnuiti cu noua ora de somn culcandu-va cu o ora sau doua mai tarziu, timp de cateva nopti.

In timpul zborului

 1. Cum va urcati in avion, potriviti-va ceasul la ora locului de destinatie. Inca din avion ince­peti sa va obisnuiti cu noul ciclu de somnve- ghe, pentru a reduce perioada de acomodare a organismului atunci cand veti sosi.
 2. Preveniti deshidratarea consumand multa apa sau bauturi nealcoolice. Evitati cofeina si alco­olul, care favorizeaza pierderea de lichide, pre­cum si bauturile acidulate, care pot provoca balonare.
 3. Ce mancati poate, de asemenea, sa va afecteze in timpul zborului. Feriti-va de alimente pe care de obicei nu le consumati. Pentru o gustare sanatoasa luati cateva fructe.
 4. Miscati-va cel putin 5—10 minute la fiecare doua ore. Va ajuta sa nu vi se umfle gleznele sau picioarele si micsoreaza riscul unui cheag de sange. Ajuta si daca va contractati pulpele frecvent si faceti alte exercitii cu picioarele.
 5. Nu stati picior peste picior, pentru ca aceasta pozitie poate favoriza umflarea gleznelor.
 6. Invatati sa adormiti prin exercitii de respiratie  si relaxarea treptata a muschilor.
 7. Contracarati tensiunea printr-un masaj al gatu­lui si al umerilor sau stropind o panza cu cateva picaturi de ulei esential de levantica sau muscata si inhaland.

Tratament

La sosire in timpul zilei

 1. Iesti imediat si stati cam o ora in aer liber. Expunerea la lumina puternica regleaza ceasul or­ganismul.
 2. Incercati sa stati treaz (sau doar atipiti).
 3. Mergeti a culcare tinand cont de ora locala.
 4. Faceti exercitii ca sa ramaneti treaz.

La sosire noaptea

 1. Mergeti la culcare la ora normala chiar daca nu va e somn.
 2. Daca nu puteti dormi, incercati relaxarea progresiva a muschilor.
 3. Ca sa dormid bine, faceti o baie in care ad turnat cateva picaturi de uleiuri esentiale, cum ar fi levantica sau geraniu.

Vizitati un medic daca :

 1. Neplacerile legate de diferenta de fus orar tin mai mult de o saptamana.
 2. Suferiti des din aceasta cauza.
 3. Urmati un tratament sau suferiti de o afectiune cronica.
 4. La sosire va doare capul foarte rau sau aveti o durere interna de orice tip.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *