Sevrajul la Medicamente

Folosirea anumitor medicamente ( de exemplu somniferele si antidepresivele) poate afecta creierul, producand dependenta. La sfarsitul tratamentelor pot aparea probleme care poarta numele colectiv de „sindrom de sevraj”. Sevrajul la anumite sedative, precum benzodiazepinele, este deosebit de dificil. Daca sunt intrerupte prea repede, anxietatea poate reveni, fie din cauza ca boala in sine nu s-a vindecat si medicatia a fost intrerupta prea repede, fie pentru ca sevrajul provoaca o reactie acuta.

Somiferele, mai ales preparatele pe baza de diazepam, pot crea si ele probleme de sevraj.

Simptome

  • agravarea rapida a afectiunii tratate (anxietate, depresie, insomnie)
  • dureri fara cauza aparenta
  • insomnie sau hipersomnie
  • tremor, transpiratii si scaderea drastica a capacitatii de concentrare
  • oboseala, iritabilitate, depresie, apetit sexual prea scazut sau prea crescut
  • convulsii (daca nu tratament sedativ pe termen lung este intrerupt brusc)

Apelati la medic sau specialist in medicina plantelor

  • unele tratamente trebuie urmate pe perioade strict determinate pentru a fi eficiente.
  • pacientii nu trebuie sa intrerupa singuri tratamentul, desi este probabil sa treaca 24 de ore pana la aparitia simptomelor de sevraj.
  • doar medicul curant, care i-a recomandat tratamentul, poate ajuta pacientul sa-l intrerupa.

Tratamente naturiste

Un specialist in medicina plantelor poate sfatui pacientul cu privire la intreruperea tratamentului si, de obicei, ii poate prescrie doze precise de remedii pe baza de plante pentru a usura acest proces.

Sevraj la tranchilizante
passiflora – (ticnitura, 1:8 in alcool 25%). Luati 25 – 27 de picaturi in apa, inainte de culcare.

Sevraj la opiacee

levanda – infuzati 2 – 3 g de flori intr-o cana cu apa clocotita timp de 5 – 10 minute si beti 3 – 4 cani pe zi, intre mese.

Sevraj la antidepresive
sunatoarea – (extract lichid), ale carei efecte le vor inlocui pe cele ale antidepresivului cam intr-o saptamana. Luati cate 2 -4 ml de 3 ori pe zi (1:1 in alcool 25%). Simptomele sevrajului vor fi atenuate, iar planta va ajuta la combaterea eventualei depresii reziduale.

Alte masuri

  • acupunctura si yoga pot ajuta persoanele afectate sa treaca peste aceasta perioada.
  • amintiti-va ca o viata sanatoasa si exercitiile fizice regulate pot ajuta la prevenirea stresului.

0 thoughts on “Sevrajul la Medicamente

  • vreau si eu sa stiu cum as putea scapa de medicamentele acestea:anxiar 3 pe zi, distonocalm dimineata si cipralex o jumatate la 12 le i-au de aproximativ 3 ani dar ce ma deranjeaza cel mai mul este faptul ca m-am ingrasat foarte tare.In privinta stari de sanatate s-a ameliorat cat de cat dar mi-e frica sa le las pentru ca daca nu i-au o doza deja ma simt rau.va multumesc astept raspuns!

  • Nu prea cred ca kg in plus se datoreaza tratamentului, nu e sanatos un astfel de tratament prelungit, ar fi trebuit sa mergi la un control, nu poti folosi alta alernativa fara un consult medical.

  • Buna ziua!!!!!

    Mama mea a luat in timp de 8 ani de zile urmatoarele medicamente:
    Rivotril Anafranil Gabagamma Lirica Cypralex.Iar nu se simtea bine si sa lasat de ele . Iar acuma nu are putere sa ste in picioare si se simte rau.Iar daca nu mai ia aceste medicamente in cat timp se curata din corp.

    Va rog frumos sami recomandati ce sa ia ca sa iasa mai repede din corp.

    Va multumesc !!!

  • In general corpul se ,, curata” aproximativ in totalitate dupa 40 de zile, oricum ar trebui un control medical.

  • A capatat dependenta Attila,nu se poate lasa de ele asa usor,iar daca nu le va mai lua va face un „sevraj”,lucru cu care nu te joci.
    Consulta rapid un psihiatru pentru sedinte de psihoterapie.
    Multa sanatate,poate ca am raspuns prea tarziu.

  • Buna ziua ma numesc Maria Guiman va rog frumos sa ma sfatuiti intr-o problema mai deficia:Mama mea are 73 de ani a cazut din caruta ,a facut o dislocare de sold la doua zile a fost operata ,totul a decurs foarte bine dar la 3zile dupa operatie a facut o criza sa dat singura jos din pat a tipat a urlat a sculat tot spitalu in picioare la orele trei diminata .Dupa mai multe calmante sa mai linistit dar tot rau nu isi revine e un chin ,Vroiam sa va spun ca a primito anastezie in coloana dar numai locala caare o hepatita c a fost infectata la Dentist .Acum nu mai stie unde e dardupa citeva ore isi revine e normala cum era ea mereu cu mintea intreaga ,dar dupa aceea iar face crise epierduta se uita prin mine.Va rog sa imi scrieti ceva sa malinistesc acum vrea sa o externeze sa o aducem acasa si trebuie tinuta doua saptamini numaiin pat penrtu ca scholdu sa deplasat putin iar de la un schurub.Maria Guiman

  • Maria@

    Problema nu are legatura cu subiectul de mai sus, asta e sigur. Trebuie mers la un specialist pentru diagnostic, problemele medicale descrise mai sus nu au legatura cu pierderea cunostintei sau alte manifestari.

  • Eu am fost diagnosticata cu tulburare depresiva majora cu atacuri de panica. Am inceput tratamentul cu Cipralex si l-am tinut 3 luni timp in care eram mai rau, nu mai bine + ca m-am ingrasat 10 kg in 2 saptamani?! Iar toti oamenii din jurul meu imi spuneau ca arat drogata…am uitat 2 zile sa imi iau pastilele si ma simteam f bine plus ca toata lumea imi spunea ca arat infloritoare si mult mai bine 🙂 Asa ca am renuntat la pastile…cam de 1 saptamana si sunt in sevraj…nu stiu cum sa imi ameliorez simptomele.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *