Sforaitul

Oamenii care sforaie nu sunt, de obicei, constienti de zgomotul pe care il produc, dar el poate deveni lesne o napasta pentru viata partenerului lor, tulburand-i grav somnu. Nu exista un leac sigur pentru sforait, dar puteti lua diferite masuri care reduc sau chiar previn aceasta problema enervanta si va imbunatatesc starea generala de sanatate.

1. Sforaitul

In timpul orelor cand suntem treji, activitatea muschilor gatlejului tine deschis tractul respira­tor. In timpul somnului, acesti muschi se relaxea­za, permitand la anumite persoane restrangerea lui. Atunci respiratia lor trebuie sa devina mai adanca pentru a forta deschiderea tractului respi­rator si a lasa aerul sa intre in plamani.

Aceasta respiratie mai adanca si puternica pe gura pro­voaca o vibratie zgomotoasa a valului palatin si a omusorului, care produce sforaitul. Diferiti fac­tori pot cauza sau accentua temporar sforaitul:  o raceala, o rinita alergica („febra fanului”), polipi nazali si vegetatii adenoide umflate.

Urmatoarele categorii de oameni sunt predispuse la sforait:

 1. Barbatii — sunt afectati de trei ori mai multi barbati decat femeile.
 2. Persoane de varsta medie si mai in varsta,
 3. Persoane supraponderale. Grasimea de sub peretele interior al gatlejului reduce dimensiunea tractului respirator si favorizeaza respiratia pe gura. Cu cat sunteti mai gras, cu atat e mai pro­babil sa sforaiti.
 4. Fumatorii. Fumatul irita nasul si gatlejul si umfla peretele interior al tractului respirator, reducandu-l pe acesta si favorizand respiratia pe nas.
 5. Cei care au consumat alcool cateva ore inainte de culcare. Alcoolul relaxeaza muschii gatlejului, fetei si maxilarului, fa­vorizand respiratia pe gura.

2. Cum tratam sforaitul ?

Pentru a preveni sau reduce sforaitul:

 1. Pierdeti excesul de greutate.
 2. Nu fumati.
 3. Reduceti consumul de alcool.
 4. Luati masa de seara cu cel putin trei ore inain­te de a merge la culcare.
 5. Culcati-va si sculati-va la aproximativ aceeasi ora in fiecare zi.
 6. Incercati sa folositi un numar diferit de perne sau o perna pentru gat.
 7. Folositi carti pentru a inalta capul patului cu 7—10 cm.

* In timpul unei raceli sau a unei crize de rinita alergica faceti inainte de culcare gargara cu apa rece, in care ati pus 1 picatura de ulei de men­ta. Acest remediu largeste tractul respirator, reducand umflarea peretelui interior al nasului sau gatlejului.

Apelati la un medic daca :

 1. Masurile descrise nu ajuta.
 2. Ca si partenerul, sunteti obosit sau somnoros in timpul zilei.
 3. Partenerul va spune ca uneori va opriti din respirat in timp ce sforaiti.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *