Steroizii androgeni si anabolizanti

Steroizii androgeni si anabolizanti sunt utilizati în tratamentul substitutiv al hipogonadismului primar sau dobandit , în tratamentul formelor hormonodepndente ale cancerului de san precum si în terapia tulburarilor metabolice caracterizate prin bilant azotat negativ  poate fi produs prin carenti , consum exagerat sau pieirdere proteica. Mai poate fi folosit în tratamentul osteoporozei si a fracturilor care se consolideaza greu.

Ce reactii adverse provoaca steroizii ?

– la femei pot determina fenomene de virilizare, administrarea în timpul sarcinii poate determina virilizarea fatului de sex feminin;
– la copii poate determina închiderea cartilagiilor de crestere cu oprirea cresterii;
– la barbati se poate produce hipertrofia prostatei, poate sa apara icte colestatic mai ales la persoanele cu deficit al functiei hepatice. In cazul tratamentului de lung durata pot aparea edeme si cresterea calcemiei , ceea ce necesita oprirea tratamentului. Deoarece riscurile tratamentului cu steroizi anabolizanti depasesc beneficiile, iar pe de alta parte exista tendinta de abuz folosirea acestor substante este limitata. Pe langa situatiile amintite sunt contraindicati în cazurile cand retentia hidrosalina poate constitui un factor agravant al unei afectiuni coexistente.

Exemple de steroizi:

a. metadialona are efecte puternice se administreaza pe cale orala;
b. decanofort- se administreaza în injectii intramusculare având o actiune lenta si durabila.

Parathormonul
Este secretat de paratiroide si are urmatoarele efecte:
1. la nivelul osului produce demineralizare prin mobilizarea calciului din structura osoasa si cresterea numarului osteoclastelor; la nivelul intestinului favorizeaza împreuna cu vitamina D2. reabsorbtia calciului;
2. la nivelul rinichiului inhiba reabsorbtia fosforului si favorizeaza reabsorbtia calciului si magneziului. Hormonul se administreaza parienteral atingând un maxim de actiune la 12 ore.
Efectul dispare în 24 ore de la administrare. Este folosit în tratamentul tetaniei infantile spasmofiliei , hipoparatiroidismului post-operator. Tratamentul cu parat-hormon prezinta riscul depuniri calciului în ficat, plamâni si în pereti artiolari.
Calcitonina
Este secretata de celulele C din tiroida are actiune antagonista parathormonului împiedicând reabsorbtia calciului la nivel osos, favorizând formarea de os nou si eliminarea renala de calciu, fosfor si potasiu.
– calcitonina umana – cibacalcin
– calcitonia de somon- calcimar. Aceste preparate se administreaza parenteral.
Calcitonina este indicata în tratamentul osteoporozei , al intoxicatiei cu vitamina D si pentru calmarea durelilor osoase având si actiune analgezica.
Calciu
O dieta normala aduce un aport zilnic de 1 gram de calciu cantitate din care sunt absorbite 100 pânala 150 miligrame. Organismul uman contine 1 pâna la 2 kilograme de calciu, 98 % aflâîndu-se în oase. Calcemia normala este între 8,5 si 10,4 miligrame calciu pe decilitrul sânge. Hipocalcemia ce cunoaste ca principale cauze de producere hipoparatiroidismul , carenta de vitamina D, insuficienta renala, malabsorbtia calciului. Atunci când calcemia scade sub 6 miligrame pe decilitrul apare tetania.

Manifestata prin hiperexcitabilitate neuromusculara, parestezii, convulsii, laringospasm. În formele usoare se administreaza calciu pe cale orala în cele severe pe cale parenterala. Se asocieaza si vitamina D. In scopul preveniri calceficarilor ectopice se monitorizeaza calcemia si fosfatemia. În osteoporoza administrarea pe cale orala a calciului scade incidenta fracturilor. În caz de hiperpotasiemie administrarea de calciu antagonizeaza partial efectele concentratiei mari de potasiu asupra inimii. Preparatele de calciuparenterale (clorula de calciu), preparate pe cala orala (calciu-gluconat, calciu citrat,calciu lactat),

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *